Вінничанка Людмила Іщенко у декретній відпустці почала вирощувати екзотичні рослини. Серед вже звичних лимонів та мандаринів у її будинку росте і мурайя! Вона досить компактна, як вазон.

– Мурайя — це різновид цитрусових, і її можна зустріти в Пів­денно-Східній Азії, Індії, на островах Тихого океану Суматра і Ява. Вирощується з насіння. Але у мене не вийшло, тому купила вкорінений черенок. З тих пір вона радує мене, і я підзаробляю, продаючи саджанці, — каже пані Людмила.

— Мурайя любить сонце і має знаходитись на сонячному боці, влітку виношу її на вулицю. Щодо грунту, то підходить суміш піщаного із частиною торфу і перегною. Дуже любить воду. Крім основного поливання раз на тиждень, водою обприскую листя. Основний полив для всього саду однаковий. Влітку двічі на тиждень, а взимку — двічі на місяць, Цвісти починає на початку березня. Пахне дуже гарно. Трохи схоже на жасмин. Квітне аж до осені. Зріють плоди мурайї десь місяців три. Вони невеликі, круглі, червоного ко­льору, але без яскраво вираженого смаку.

За словами господині, ще давньокитайські лікарі вирощували мурайю як цілющу рослину. Аромат квітів поліпшував сон, попереджав серцеві напади, виліковував безсоння.

– Легенда розповідає, що войовничому Чингісхану завжди перед тривалим походом подавали ягоди мурайї, щоб зміц­нити його бойовий дух. Ягоди багаті вітамінами і антиоксидантами, містять білки, жири і вуглеводи. Вживання їх в їжу зміцнює імунітет, зберігає молодість шкіри і нормалізує склад крові. У них виявлені біологічно активні речовини, які попереджають передчасне старіння людського організму. Необхідно з’їдати їх по 3-4 штуки на день — для профілактики старіння.

Віталіна Володимирова