В останні дні березня у Вінниці стартував масштабний ремонт і оновлення парку «Хімік». Нині тут паркан по всьому периметру, за який заглядають всі – сусіди, діти, активісти та собачники!

Бо одні бачать обрізку дерев, інші чують будівельну техніку, хтось підозрює дерибан чи створення суцільної зони відпочинку без дерев та історії цієї місцини…

Деталі найбільшого в цьому сезоні публічного ремонту стали відомі 29 березня  вже за парканом «Хіміка», який справді вже у роботі.

– Тут з’являться дитячі та спортивні майданчики, Арка на вході буде збережене і обросте лавкою «Добросусідства», а ще буде   «тиха зона».  Плануємо завершити роботи  до середини вересня – Дня міста., анонсував старт проекту заступник міського голови Андрій Очеретний.

– Без паркану навколо об’єкту, на жаль, не можна, бо це вимога техніки безпеки під час будівельних робіт. Нині вже працює техніка, згідно акту знесено 33 дерева – це менше 10% насаджень і тривають підготовчі роботи.

Загальна площа капітального ремонту становить 2,4 гектара і спершу реконструкцію парку оцінили у 30 160 610 гривень. Але іпд час тендерів вдалось зекономити 10 мільйонів і тому вартість робіт впала до 20 053 024 гривень. Плюс маємо грантові 50 тисяч євро від німецької урядової організації GIZ на цей знаковий для району та його мешканців парк.

Нагадаємо, що ці роботи мали розпочати ще у 2020 році, але із об’єктивних причин старт проекту відбувся в березні 21-го. Вже відбулось постачання елементів для благоустрою парку у повному обсязі і КП «Зеленбуд» разом із іншими підприємствами почали роботи.

-Перш за все є питання до мереж, яких тут дуже багато. І є такі, яких не було на всіх підготовчих документах. Погода нам не дуже сприяє, але попереду теплі дні, літо і до середини вересня маємо все зробити вчасно і якісно, – повідомив Володимир Ніценко, директор департаменту комунального господарства та благоустрою ВМР.

Щодо долі занедбаного фонтану в центрі парку Хімік, то він буде збережений і стане «сухим» із лавочкою для синіння по колу.

Вже відомо, що символ – вхідну групу та паркан відремонтують. А ще облаштують майданчики для відпочинку та культурних заходів. Зокрема, будуть дитячі та спортивні майданчики. Крім того, ще облаштують універсальне поле та бігові доріжки.

Для вигулювання собак буде окрема територія.

Нині  триває обрізка і знесення 33-х аварійних дерев. Тут запроектовано велопарковку, громадські вбиральні, камери відеоспостереження та повністю нові вежі та світильники, як на проспекті Космонавтів.

До речі, співавтор проекту реконструкції парку Євген Чернат із Одеси обіцяє, що баланс змін та збереження історії парку буде дотриманий на всі 100%.

У вересні побачимо, яким стане новий-старий «Хімік»?