У Ободівській селищній раді Гайсинського району влада повторно віддала в оренду земельні ділянки, які вже декілька років поспіль перебувають в оренді.

Відповідальним назвали дрібного посадовця, який від гріха подалі звільнився з посади. А можновладці лише розводять руками…

Отримано за законом

Продовольча компанія «Поділля» відома на Вінниччині. Це вертикально-інтегрований комплекс, що обробляє понад 51 тис. га на теренах області. Також до структури підприємства входить Крижопільський цукровий завод та елеватор.

У 2019 р. ПрАТ «ПК «Поділля» отримало в оренду 10 невитребуваних земельних ділянок на території колишньої Цибулівської сільської ради Тростянецького району терміном на 7 років. Землю передали рішенням Цибулівської сільради, за кошти орендаря було виготовлено технічну документацію із землеустрою. Відповідно, в подальшому, належним чином було підписано угоди та зареєстровано право оренди в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Важливий момент, розмір орендної плати за вказані угоди складає 12% від нормативної грошової оцінки, що є найвищим показником за дану категорію земель. Орендну плату нараховують та виплачують у повному обсязі, починаючи від моменту укладання договору та по сьогоднішній день.

Земля ваша? Доведіть!

Колишня Цибулівська сільська рада після децентралізації увійшла до Ободівської сільської ради. Мабуть, нова влада вирішила не морочити голову із документами, а перекинути це на інші плечі. Мовляв, самі між собою з’ясовуйте – хто, що кому і як…
І раптом, як грім серед ясного неба, 1 березня цього року на електронну адресу ПрАТ «ПК «Поділля» надійшов запит щодо підстав використання вказаних вище десяти земельних ділянок. У компанії витягли цілу пачку документів із підписами та мокрими печатками, усі витяги, довідки,свідоцтва і т.д. і т.п. Вже 4 березня було надіслано відповідь, в якій зазначено що продовольча компанія використовує дані земельні ділянки на підставі підписаних та зареєстрованих договорів оренди.

Однак, як розповів директор ПрАТ ПК «Поділля» Олег Заплетнюк, на землю почав зазіхати новий власник: «У подальшому, ігноруючи прямі норми, порушуючи права законного землекористувача, не зрозуміло із яких причин (випадково чи навмисно), 12.03.2021 року Ободівська с/р (Правонаступник Цибулівської с/р) рішенням сесії передає дані земельні ділянки в оренду жителю с. Ободівки Черниченко Ю.М. І, вже на підставі вказаного рішення сесії, голова Ободівської с/р – Ременюк К.В. підписує договори оренди на вже передані в оренду земельні ділянки, але уже з новим орендарем».

Далі – більше

Минуло пару тижнів і 19 березня начебто новий орендар, Черниченко Ю.М., повідомляє ПрАТ ПК «Поділля» про намір встановлювати межі земельних ділянок в натурі на місцевості. Два дні потому відбулася зустріч із головою Ободівської сільраді, якому надали для огляду всі необхідні документи. Зокрема, діючі договори оренди, витяги, що підтверджують реєстрацію права оренди, рішення сесії та розпорядження РДА, на підставі яких дані ділянки надані в оренду, податкові декларації за 2019, 2020 та 2021 роки, які підтверджують факт декларування даних земельних ділянок в структурі ПрАТ ПК «Поділля».

Зі слів голови Ободівської сільської ради Костянтин Ременюк, дана ситуація виникнула у зв’язку із тим, що перед черговою сесію сільради звільнився землевпорядник, який мав би перевірити дану інформацію з метою уникнення даної конфліктної ситуації, проте дана ситуація виглядає як умисел місцевих чиновників.
Тож зараз місцеві посадовці вивчають інформацію щодо того, яким чином вони могли передати земельні ділянки, які перебувають в оренді, повторно в оренду новому орендарю.
Втім, фермер, який вважає себе новим орендарем цих ділянок не збирається зупинятися. А загалом дана ситуація схожа на рейдерство з боку зацікавлених землекористувачів, і на жаль, скидається на те, що цьому сприяють окремі депутати та представники Ободівської сільради.

Директор ПрАТ “ПК “Поділля”
Заплетнюк Олег Станіславович