Святий був єдиним сином багатих і благочестивих батьків. У віці 6 років вони віддали Олексія в науку, де він навчався “церковного устрою” і грамоті.

Сьогодні іменини відзначають Олексій, Зосим, Макар, Віктор, Парфен, Павло, Патрикій, Ірина, Леонард, Ян.

30 березня увійшло в історію планети такими подіями:

1613 – костромський селянин Іван Сусанін завів загін польських і литовських загарбників у болотистий ліс, де був замучений за відмову вказати правильний шлях (одна з орієнтовних дат)

1842 – Американський лікар Кроуфорд Вільямсон Лонг з міста Джефферсон (штат Джорджия) вперше у лікувальній практиці застосував ефір як анестезуючий засіб при видаленні пухлини на шиї пацієнта.

1867 – у Вашингтоні підписано російсько-американський договір: США придбали в Росії Аляску з Алеутськими островами за 7 млн. 200 тис. дол.

1922 — у Києві створений театр-студія “Березіль” (нині Харківський академічний український драматичний театр імені Тараса Шевченка).

1944 – радянські війська взяли Чернівці, Тлумач, Тисменицю, Надвірну, Делятин, Снятин, Сторожинець, Любашівку, Веселинове та ін.

1945 – радянські війська зайняли німецьке місто, порт і фортецю Гданськ (Данціг) на Балтійському морі. Над містом піднято польський прапор.

1945- Радянські війська вступили на територію Австрії.

1946- Військова поліція союзних військ арештувала у Франкфурті близько тисячі нацистів, котрі намагались відновити діяльність фашистської партії.

1948- Керівник Радянського Союзу Йосиф Сталін розпорядився блокувати всі дороги і залізниці, що сполучали Берлін з Західною Німеччиною. Повну блокаду Берліна було введено 24 червня.

1970 – на екрани СРСР вийшов фільм Володимира Мотиля “Біле сонце пустелі”, який згодом став культовим

1972 — Велика Британія ввела пряме правління у Північній Ірландії.

1976 — формальний початок музичного панк-руху: в одному з лондонських клубів відбувся концерт групи “The Sex Pistols”.

1981 – у СРСР вперше запроваджено літній час

1981 • 25-річний Джон Хінклі здійснив замах на президента США Рональда Рейгана коли той виходив з вашингтонського готелю Hilton. Схоплений на місці злочину Хінклі пояснив свій вчинок бажанням справити враження на актрису Джоді Фостер, яка зіграла в фільмі “Таксист”, головний герой якого намагається вбити сенатора. Після тригодинної операції Рейган вийшов на роботу вже через два тижні, а Хінклі наступного року був визнаний судом психічно хворим і неосудним.

1987 — картину Вінсента ван Гога “Соняшники” продано за рекордну суму — 39,85 мільйона доларів. У 1987 році її було продано вже за 40,3 мільйона — а в 1997 з’явилась інформація, що ця картина, куплена японською страховою компанією, — підробка.

1992 — суд міста Портленд (США) виніс рішення, що зобов’язує компанію “Philip Morris” виплатити 81 мільйон доларів США сім’ї померлого від раку легенів курця, що 40 років палив сигарети “Мальборо”.

1998 — британська компанія Rolls-Royce була куплена німецьким автогігантом BMW за $570 млн.

2008 – 9 нових країн Шенгенської зони (Угорщина, Словенія, Словаччина, Чехія, Польща, Мальта, Латвія, Литва, Естонія) остаточно вступили у безвізовий простір, відмінивши безвізовий контроль в аеропортах.

2017 • Американська приватна компанія SpaceX, яка працює в галузі будівництва космічного транспорту, уперше в історії здійснила повторний запуск та повернення на землю ракети-носія Falcon 9.

2014 — у Харкові вперше прозвучала пісня про Путіна (Путін — ху*ло!).

2020 • Північна Македонія стала 30-м членом НАТО.

30 березня народилися

1746 – народився Франсіско Хосе де Гойя, іспанський живописець, гравер і рисувальник

1853 — Вінсент ван Гог, французький живописець-постмодерніст голландського походження.

1894 — Микола Барабашов, український астроном.

1926 — Інґвар Кампрад, шведський підприємець та мільярдер, найбагатша людина Європи

1963 — Олексій Михайличенко, український футболіст.

1968 — Селін Діон, канадська співачка — лауреат 5 премій “Ґреммі”,

1979 — Анатолій Тимощук, український футболіст, півзахисник збірної України.

1986 — Серхіо Рамос, іспанський футболіст, один і найкращих захисників світу.

Померли 30 березня

1912 • Карл Фрідріх Май, німецький письменник, автор численних пригодницьких романів про пригоди на «Дикому Заході» («Віннету», «Вірна Рука», «Скарб Срібного озера»)

1977 • Лев(ко) Миколайович Ревуцький, український композитор, педагог, автор фортепіанних творів (“Хустина”, “Галицькі пісні”, “Друга симфонія”).

2002 • Єлизавета (Єлизавета Анжела Боуз-Лайон), англійська королева-матір, дружина короля Георга VI, матір нинішньої королеви Британії Єлизавети II; остання імператриця Індії, у віці 102 роки.

2011 • Людмила Марківна Гурченко, російська актриса (Карнавальна ніч, Солом’яний капелюшок, Двадцять днів без війни, П’ять вечорів, Вокзал для двох), співачка (Хорошее настроение, Что знает о любви любовь) українського походження.

2013 • Валерій Сергійович Золотухін, російський актор («Бумбараш», «Хазяїн тайги»)

Тетяна Кондратьєва