За релігійним календарем сьогодні, 31 березня, віряни вшановують пам’ять архієпископа Єрусалимського Кирила.Сьогодні день ангела відзначають власники таких імен: Кирило, Трохим, Данило, Карпо, Едуард, Ананій, Дмитро та Наталія.

Останній день березня увійшов до історії людства такими подіями:

У 1282 році на Сицилії закінчилась різня, вчинена французами, котра увійшла в історію під назвою “Сицилійська вечерня”.

1284 – Єпископом Елі засновується Пітергаус, найстаріший і найменший коледж Кембріджського університету.

1717 – в Росії Петром I створюється Таємна канцелярія для розслідування особливо важливих державних злочинів.

1889 – Офіційне відкриття Ейфелевої башти. Конструктор башти Гюстав Ейфель поставив на вершині башти французький прапор. Підійматися вгору тоді доводилося сходинками. Ейфелева вежа збудована до відкриття Паризької виставки, присвяченої століттю Великої французької революції. Трьохсотметрова вежа вагою близько 7 тисяч тон викликала різні оцінки у сучасників (Гі де Мопассан і Александр Дюма називали її “нічним кошмаром”), але сьогодні безумовно вважається символом міста.

У 1901 році випускається перший автомобіль «Мерседес». Він створений Вільгельмом Майбахом для Motoren Gesellschaft Готліба Даймлера і являє собою новий стандарт автомашин з двигуном внутрішнього згоряння (ДВЗ). Цей автомобіль також поклав початок династії, яка згодом стала називатися «Мерседесом» (по імені 11-літньої дочки Г. Даймлера).

1905 року Конан Дойл “воскресив” Шерлока Холмса.Шерлок Холмс, герой багатьох творів Артура Конан Дойла, котрий шість років розслідував найрізноманітніші заплутані кримінальні справи, з волі автора загинув у 1891 році поблизу Рейхенбахського водоспаду під час сутички з професором Моріарті. 12 років Конан Дойл відмовляв вимогам читачів “воскресити” Шерлока Холмса, і лише в цей день опублікував оповідання “Повернення Шерлока Холмса”, в якому прославлений детектив пояснив як йому вдалось врятуватись.

1917 – США купують у Данії Віргінські острови за $25 млн. .

1917 – У Києві відкрито першу українську гімназію.

1919 – Червона армія зайняла Маріуполь

1923 – В Нью-Йорку пройшов перший танцювальний марафон. Переможницею стала Алма Каммінгс, що протрималася на ногах 27 годин.

1923 – Муссоліні обмежує робочий день в Італії 8 годинами.

1929 – Українська Академія наук прийняла новий “скрипниківський” правопис

1936 – В Мюнхені гітлерівці відкривають «Виставку дегенеративного мистецтва» (сюрреалізм, імпресіонізм, абстракціонізм тощо).

1939 – Велика Британія і Франція дали обіцянку захищати Польщу у випадку нападу на неї

1940 – відкрито нью-йоркський аеропорт “Ла Гардіа”

1940 – дванадцятою радянською республікою стала Карело-Фінська РСР (до Карельської АРСР приєднано захоплені в ході радянсько-фінської війни фінські території)

1944 – радянські війська взяли Дунаївці, Котовськ, Ананьїв, Березівку, Очаків, Березанку та ін.

1954 – Союз РСР звернувся до НАТО з ініціативою прийняти його в члени цієї організації.Північноатлантичний альянс через кілька днів відкинув цю пропозицію.

1959 – лідер тибетського буддизму Далай Лама тікає з окупованого китайцями Тибету

1967 – після рішення Франції про вихід із військової організації НАТО штаб-квартира Альянсу переведена з Парижа до Брюсселя

1973 – у хіт-параді журналу «Billboard» уперше з’явився альбом гурту «Pink Floyd» «The Dark Side of the Moon» і залишався в сотні кращих протягом наступних 14 років.

1980 – генсеку ЦК КПРС Леоніду Брежнєву в Кремлі вручили Ленінську премію з літератури за “написані” ним книжки спогадів “Мала земля” і “Відродження”

1990 – цього, а також наступного дня по всій Україні, попри перестороги ЦК КПУ й заборони уряду УРСР, відбулися масові демонстрації на підтримку прийнятих рішень Верховної Ради Литовської РСР про відновлення незалежної Литовської держави.

У Києві у демонстрації взяло участь понад 30 тис. осіб. Стільки ж вийшло на демонстрацію в Івано-Франківську. У Львові перед початком мітингу, в якому взяло участь понад 100 тис. осіб, відбулося підняття жовто-синього прапора над будинком університету. У Тернополі – єдине місто, де влада дозволила мітинг, – на вулиці вийшло 50 тис. осіб. Масові демонстрації пройшли у Донецьку, Кривому Розі, Запоріжжі, Вінниці, Житомирі.

За підрахунками інформцентру Української Гельсінської спілки, у мітингах, демонстраціях, пікетуваннях та інших акціях в Україні взяли участь більш як чверть мільйона осіб

1991 – На референдумі в Грузії 90 % населення голосує за незалежність.

1991 – політичний консультативний комітет країн Варшавського договору ухвалив рішення про скасування військових структур організації

1993 – під час зйомок епізоду фільму «Ворон» випадково загинув американський актор Брендон Брюс Лі, син Брюса Лі.

1994 – Леонід Кравчук видав указ про створення представництва президента України в Республіці Крим

2019 – чергові, сьомі за рахунком вибори Президента України, перший тур яких відбувся 31 березня 2019 року. За результатами першого туру до другого туру вийшли Володимир Зеленський і Петро Порошенко. Орієнтовна кількість виборців, які мали право голосу на цих виборах, становить 30,2 млн осіб, кількість виборців, внесених до списків виборців на виборчих дільницях, на яких голосування було організовано та проведено — 30 105 004 особи. Вибори Президента України обійшлися держбюджету у 2,4 млрд гривень.

31 березня народилися:

1596 – Рене Декарт, французький філософ, математик, фізик. Поклав початок аналітичної геометрії.

1685 – Йоганн Себастьян Бах, німецький композитор.

1693 – Джон Гаррісон, англійський учений, винахідник хронометра.

1809 – Микола Васильович Гоголь, український та російський прозаїк, драматург.

1882 – Корній Чуковський (Микола Васильович Корнєйчуков), російський письменник українського походження («Мойдодир», «Тараканище», «Айболить»), літературознавець, критик, перекладач;

1934 року у с. Веселому Запорізької області у сім`ї колгоспників Нелюбових народився син Григорій – дублер Юрія Гагаріна.Прізвище Нелюбова у списку було тринадцятим. 12 квітня 1961 року на стартову площадку автобус віз чотирьох космонавтів: Юрія Гагаріна, Германа Титова, Григорія Нелюбова й Андріана Ніколаєва. Григорій проводжав Юрія Гагаріна до самої ракети. Прізвище зіграло свою роль, бо Хрущов сказав, що Любов може бути народним героєм, а Нелюбов? Непатріотично…Кажуть, Нелюбов загинув при виконанні службових обов`язків. Що трагедія пов`язана із крупною партією МІГів, які мали продати до однієї з дружних країн.Дітей Григорій і Зінаїда не мали. Його перше кохання живе в Запоріжжі, зберігає листи, фото, усі вирізки, де є хоча б словечко про Григорія.Його брат Володимир Григорович із дружиною Лілією Яківною живуть у Запоріжжі. Володимир Нелюбов – почесний майстер спорту зі спортивної гімнастики, викладач фізкультури СШ № 65. Сестра Світлана – хірург-офтальмолог.лем голосних чаркувань. Він легко знаходив спільну мову із співбесідником.

1939 – народився Звіад Гамсахурдія, грузинський письменник, вчений, дисидент, громадський і політичний діяч, перший законно обраний президент Грузії у 1991-1992 рр. (перед тим – у 1990-1991 рр. – голова Верховної Ради Грузинської РСР).

Скинутий із президентської посади в результаті військового перевороту в 1992 р. Загинув наступного року під час збройної кампанії зі спробою повернення влади

Померли

У 1999 році Юрій Валентинович Кнорозов, український радянський історик і етнограф, лінгвіст і епіграфісти, засновник радянської школи майяніст. Відомий дешифруванням писемності майя, впровадженням математичних методів дослідження недешіфрованіх писемностей.

У 1945 році Ганс Фішер (нр. 1881), німецький хімік, лауреат Нобелівської премії 1930 «за дослідження з конструювання Геміні і хлорофілу, особливо за синтез Геміні (пігменту крові)».

У 1940 році Назарук Осип, письменник, автор повісті «Роксолана».

У 1913 році Морган Джон Пірпонт (JP Morgan, нр. 1837), американський фінансист, промисловець, творець компанії «Дженерал Електрик».

У 1841 році Грін Джордж (нр. 1 793), англійський математик-самоук і фізик, першим ознайомив британських математиків з успіхами в математичному аналізі, досягнутими їх «континентальними» колегами. Автор фундаментальних праць з математичної фізики, творець ряду математичних «інструментів», без яких абсолютно немислима сучасна теоретична фізика, засновник кембріджської школи математичної фізики.

Тетяна Кондратьєва