Вже відомо, що працюватимуть там близько десяти слідчих та стільки ж оперативників, які нещодавно стали відноситись до осіб рядового та начальницького складу. Прийматимуть відвідувачів в офісі на Оводова 15.

– Територіальне управління ДБР, яке розташоване у Хмельницьому, здійснює свої діяння на території 5-ти областей, серед яких і Вінницька. За той час для нас не було різниці, де було вчинено те чи інше правопорушення. Співробітники вирушали туди для здійснення слідчих дій із Хмельницького. Та нещодавно було здійснено аналіз, де з’ясувалось, що 65% свого часу слідчі витрачають саме на дорогу. Та є ситуації, які потребують оперативного втручання. Але тепер для більш швидшого і оперативного і якісного реагування на корупційні правопорушення або інші кримінальні злочини, які належать до підслідності ДБР, в кожній області запрацювали окремі відділи, куди увійшли слідчі та оперативники. Вони пройшли відкриті конкурси, які відбувались у центральному апараті ДБР у Києві.

На призначення та перепризначення працівників неможливо було вплинути, бо їх оцінювала незалежна конкурсна комісія. Звісно, створення відділу ДБР у Вінниці і стане зручним для громадськості області – для заявників, свідків, і покращить співпрацю з процесуальними керівниками на місцях, – розповів директор ТУ ДБР у м. Хмельницькому Владислав Васильєв

– Основними завданнями оперативників -це самостійна розробка певних матеріалів, здійснення супроводу по кримінальним провадженням. Вони мають взаємодіяти з іншими правоохоронними органами для виявлення та розкриття правопорушень. Ми робитимемо все, аби в Україні була нульова толерантність до корупції. І закликаю громадськість Вінниччини звертатись до нас із заявами про можливі чи фактичні вчинення злочинів суддями, військовими, працівниками правоохоронних органів.

За словами Владислава Васильєва, за 2020 рік на теренах Вінницької області проведено 1124 досудових розслідувань у понад 5000 кримінальних проваджень. Навантаження на одного слідчого перевищує 100 справ. До суду на Вінниччині слідчі у минулому році направили 102 обвинувальних акти, з яких вісім по працівникам Нацполіції, два по прикордонникам, чотири – працівникам Держлісохорони, один – Держмитслужби, а також по 53 військовослужбовцям. Затримали «на гарячому» 120 людей, а 110-и повідомлено про підозру. Із найбільше резонансних справ – це викриття ОЗГ військовослужбовців, які привласнили 19 млн грн. на будівництві дороги на Калинівському арсеналі (ст. 425 КК України), справа х вже знаходиться в суді. Також до суду передали справу щодо 9-ти працівників установи покарань №1 у Вінниці, які закатували підозрюваного у злочині. Запитав наш кореспондент і за напружену ситуацію, яка склалась у 59-ій бригаді, де за останній час до десяти військових пішли з життя за загадкових обставин. Владислав Васильєв відповів, що зверне увагу на ці факти, хоча і їхнім розслідуванням займаються слідчі у Краматорську.

Крім того, новий керівник відділу ДБР у Вінниці додав. що оклад його вінницьких підлеглих сягає 42 тисяч гривень, а з надбавками вони отримуватимуть більше. То ж за ці кошти потрібно буде якісно та прозоро працювати, не спокушаючись на підкуп!

Вікторія Снігур