Православна церква 1 квітня вшановує пам’ять святої мучениці Дарії Римської та її чоловіка Хрисанфа. Інші назви свята – «Дарина Повалиха», «Дарина – брудні ополонки» – до цього дня вже активно тануть сніги. У цей день прийнято молитися святій Дарії про благополуччя та щастя у родині.

1 квітня іменини відзначають власники таких імен: Інокентій, Клавдій, Дарина, Софія, Маріанна, Дмитро, Дарія, Макар, Одарка, Ірина, Катерина, Мар’яна, Софія, Теодор та Томаш.

А ще у перший день квітня світ відзначає:

День сміху. (Попри те, що останнім часом усім не до сміху, зауважимо: хороший жарт – справжній і потужний інструмент радості. Хороший жарт – це така штука, яка змушує нас з вами сміятися над самими собою. Якщо у вас раптом виникло гостре бажання пожартувати по хорошому – подумайте про наслідки. Так, сміється той – хто сміється останнім, і нехай цим останнім сьогодні опинитеся саме Ви)

Крім того, 1 квітня це ще й День розчинної кави, День народження долара, Міжнародний день ремонту доріг і Міжнародний день птахів,( відзначається з 1906 року після підписання та набуття чинності «Міжнародною конвенцією з охорони птахів, корисних в сільському господарстві». В якійсь мірі це неофіційне свято орнітологів. Адже кому, як не їм знати особливості птахів і їх потребу в нашій про них турботі. На січень 2017 року, за даними IOC World Bird List, науці відомо 10 672 видів нині живих птахів (всього 20 344 підвидів), а також 156 видів в даний час знаходяться під загрозою вимирання. Температура тіла птахів на 7-8 градусів вище, ніж у людини, а серце птаха б’ється близько 400 разів на хвилину. Це під час відпочинку. І близько 1000 ударів в хвилину під час польоту! У польоті птахи здатні розвивати швидкість понад 320 км / год, наприклад це робить сокіл сапсан під час полювання. А ще вони дуже швидко бігають. Знаменитий страус розгоняється до 60 км / год. Деякі види птахів – прекрасні плавці, а самим «розумним» птахом можна назвати звичайного горобця. На 100 грам маси його тіла приходиться 4,37 грамів мозку. Для порівняння: у коня – 0,1 грама мозку на кілограм маси, а у крокодила – не більш 0,007 г / кг.)

1 квітня увійшло в історію людства такими подіями:

У 1579 році засновано університет у Вільно, перший на території Великого князівства Литовського.

1778 року бізнесмен із Нью-Орлеана Олівер Поллок придумав знак долара. Як національна валюта США він був затверджений пізніше – у 1785 році. Поллок взяв за зразок знак іспанської песети. Але американці впевнені, що знак долара утворився як комбінація перших букв назви держави U і S (United States), накладених один на одного, у яких нижня частина букви U поступово зникла. Через багато років, американці, з метою економії часу при написанні, стали знак долара перекреслювати лише однією рискою I, так і вийшов сьогодні всім відомий знак долара $. До речі, саме слово “долар” походить від німецького талер, отриманого від скорочення Йоахімсталермюнце. А слово “бакс” або “бакси” походить від англійського слова “бакскін” — шкіра самця оленя. Ці шкури були одним з головних предметів торгівлі з індіанцями. Пізніше слово стали використовувати як сленгову назву долара.

У 1875 році англійська «Таймс» стала першою в світі газетою, що опублікувала тижневий прогноз погоди.

У 1889 році в Чикаго з’явилася у продажу перша посудомийна машина, створена Джозефіною Кокрейн.

У 1890 році бельгійський емігрант Шарль Ван Депуле отримав у США патент на перший тролейбус.

1918 – відкриття Київського апеляційного суду.

Міністр судових справ С. Шелухін у своїй промові наголосив на тому, що судочинство буде вестись українською мовою, але при цьому будуть збережені права всіх інших мов

1923 – в СРСР вийшов перший номер відродженого журналу “Огоньок”

У 1924 році Антуан де Сент-Екзюпері опублікував своє перше оповідання «Льотчик».

У 1924 році Адольф Гітлер був засуджений на п’ять років ув’язнення за Пивний путч.

У 1938 році в Швейцарії було презентовано розчинну каву. Вважається, що саме з цього дня напій і став відомий.

У 1940 році в Нью-Джерсі вперше продемонстрували електронний мікроскоп.

1943 – начальником політвідділу 18-ї армії призначений Леонід Брежнєв, майбутній керівник Радянської держави

1944 – радянські війська взяли Підгайці, Троїцьке та ін.

1945 – у Словаччині радянські війська взяли місто Трнава, в Угорщині – Шопрон

1946 -у Радянському Союзі створюється ядерний центр “Арзамас-16” (Горьковська обл.)

1950 – західнонімецька газета “Вісбаден тагеблатт” публікує сенсаційну фотографію пілота НЛО, який зазнав катастрофи поблизу міста (на знімку інопланетянин метрового зросту в кисневій масці на одній нозі йде в супроводі двох офіцерів американської армії).

Фотографію передрукують майже всі газети світу. Лише через кілька років журналісти газети зізнаються, що це був першоквітневий жарт.

У 1967 році пройшла прем’єра комедії Леоніда Гайдая «Кавказька полонянка, або нові пригоди Шурика».

У 1976 році Стів Джобс і Стів Возняк заснували Apple Computer Company.

1973 – в Одесі вперше відбувся фестиваль “Гуморина”.

Назва спала на думку Олегу Сташкевичу, нині – літературному секретарю Михайла Жванецького.

Фестиваль, що набув неабиякого розмаху, забороняли в 1976 р. і поновили в 1987 р.

У 1979 році за підсумками всенародного референдуму аятола Хомейні проголосив Іран Ісламською Республікою. У 1997 році Борис Єльцин підписав указ про те, що всі російські чиновники повинні їздити на вітчизняних автомобілях.

2001 – колишнього президента Югославії Мілошевича передали спеціальним поліцейським силам для міжнародного суду за воєнні злочини

У 2001 році в Нідерландах були укладені перші у світі одностатеві шлюби.

2002 – у Нідерландах вперше у світі легалізували евтаназію

У 2004 році Федеральним управлінням авіації США була видана перша в світі ліцензія для здійснення польотів на орбіту – для приватного керованого космічного корабля «Space Ship One».

У 2009 році Албанія і Хорватія приєдналися до НАТО.

1 квітня народилися

1815 – народився Отто фон Бісмарк, державний діяч і дипломат Пруссії та Німеччини, князь. Перший канцлер Німецької імперії (1871-1890)

У 1865 році Ріхард Зігмонді, австрійсько-німецький хімік, лауреат Нобелівської премії з хімії 1925 року «за встановлення гетерогенної природи колоїдних розчинів і за розроблені в зв’язку з цим методи, що мають фундаментальне значення в сучасній колоїдній хімії, так як всі прояви органічного життя кінець кінцем пов’язані з колоїдної середовищем протоплазми ».

У 1809 році Микола Васильович Гоголь, видатний український прозаїк, драматург.

1906 – народився Олександр Яковлєв, радянський авіаконструктор

1908 — Абрагам Маслоу, американський психолог українського єврейського походження.

1922 — Ярослав Коцьолок, поручник УПА, командир сотень «Ударники-6», «Ударники-8» 26-го Територіального відтинку «Лемко» групи УПА-Захід.

1932 — Олександр Мартинець, український художник-графік, педагог, професор Харківської державної академії дизайну та мистецтв. Заслужений діяч мистецтв України (1992). (†2008).

1971 — Вахтанг Кіпіані, український журналіст, публіцист, історик. Автор бестселлера «Справа Василя Стуса»

Померли

У 2010 році Генрі Едвард Робертс (нр. 1941), американський винахідник, бізнесмен і доктор медицини, інженер і підприємець, який розробив перший комерційно успішний персональний комп’ютер «Altair 8800» (1975).

2004 — Микола Руденко, український письменник, філософ, громадський діяч, дисидент і політв’язень радянських часів, засновник і перший голова Української групи сприяння виконанню Гельсінських угод.

Герой України (2000)

1981 — Тамара Вишневська, зірка польського кіно українського походження; дочка Сергія Аполлінарійовича Вишневського, редактора двох українських газет: «Українська громада» і «Волинська неділя» у Луцьку, ув’язненого польською владою до концтабору Береза Картузька.

1968 — Лев Ландау, радянський фізик, академік АН СРСР, 1932-37 очолював теоретичний відділ Українського фізико-технічного інституту в Харкові. Лауреат Нобелівської премії з фізики (1962).

1844 — Данилевський Адріан Трохимович, український композитор, піаніст і педагог. Брат скрипаля Григорія Данилевського.

1548 — Сигізмунд I Старий, король польський і великий князь литовський з династії Ягеллонів (з 1596).

Тетяна Кондратьєва