Скромний пост мами Ірини про перемогу 18-річного сина — студента Вінницького політеху – в конкурсі «ІТ- Архангельськ» переріс у другий за тиждень освітній скандал із «російським» слідом у вишах Вінниччини.

Але тут ситуація із конкурсом в університеті російського Архангельська дійшла до по­літики і коридорів РДА. Адже батько переможця — депутат нашої обласної ради та голова Вінницької РДА Віталій Урдзік. І тепер активісти та фронтовики саме йому закидають «недогляд» за конкурсами сина в країні-агресорі…

Що ж сталось насправді цього разу? Та чому студенти ще одного із вінницьких університетів задіяні в конкурсах із росіянами?

– По-перше, мій син виграв цей конкурс у всіх росіян і, я так вважаю, підняв авторитет рідного університету та Вінниці на новий рівень! — прокоментував скандальну ситуацію голова Вінницької РДА і депутат обласної ради Віталій Урдзік.

— По-друге, його на цей міжнародний конкурс як обдарованого студента заявив його вуз… І це питання до них і організаторів конкурсу, де є колишні вінничани.

По-третє, конкурс був віртуальним і ніхто зі студентів із Він­­ниці до Росії в Архангельськ не їздив. Там були студенти навіть із Анг­лії, але це вже деталі… Тому я пишаюсь перемогою сина над росіянами і хочу всіх запевнити, що жодних проявів неповаги до України, її захисників та героїв у нашій родині немає…

– Ви вже провели виховну бесіду з сином щодо конкурсу в Росії?

– Так, він у свої 18 мене слухає… І я пояснив йому та дружині Ірині, що під час війни ми не заходимо в такі конкурси і не контактуємо із росіянами, як би вони не хотіли налагодження суто міжлюдських стосунків. Бо у нас війна на всіх фронтах із агресором, що окупував Крим, частину ще двох регіонів та вбиває українців на Донбасі…

– У Фейсбуку вам «радять» йти із посади та скласти мандат депутата через скандал із «ІТ-Архангельськ»?

– Я чітко сказав про свою позицію як посадовця і громадянина із цього приводу, бо тема справді дуже дратівлива, і її хтось штучно спровокував та втягнув у неї студентів…

Пізніше стало відомо, що одним із організаторів «ІТ-Архангельськ» справді є науковець із Вінниці — відомий у ВНТУ викладач Олександр Романюк. І саме він запросив на міжнародний фестиваль у жовтні-грудні 2020 року в онлайн-форматі студентів із Вінниці та ще багатьох вузів колишнього СНД.

Не дивно, що більшість переможців цього ІТ-фесту — студенти Північного (Арктичного) федерального університету ім. Ломоносова (Северный (Арктический федеральный университет имени М.В. Ломоносова), який і організовує цей конкурс.

Напевно, Міністерству освіти все-таки в час війни треба контролювати конкурси державних вузів.

Роман Ковальський