Фракція виступала проти цього закону, але 8 нардепів, серед них і вінничанка Олек­сандра Устінова проголосували «за». Керівництво партії назвало це «політичною підтримкою атаки на антикорупційні органи» і звинуватило цих депутатів у договорняках з владою.

– Наша партія стоїть на засадах підтримки антикорупційних ор­ганів, а не на атаках на незалежність антикорупційних ор­ганів. Тому на минулому тижні політрада оголосити попередження шістьом депутатам, — заявила керівник «Голосу» Кіра Рудик.

– Захищаючи НАБУ та незалежність антикорупційних органів, не могла навіть уявити, що керівництво моєї партії оберне це проти мене, — прокоментувала Олександра Устінова, яка нині мешкає у Києві.

— Це попередження про виключення з партії виглядає як привід «здихатися» неугодних депутатів. Мені дивно було дізнатися з публічних коментарів голови моєї партії Кіри Рудик, що начебто хтось з народних депутатів був присутній на засіданні політради. Це неправда, ні­хто про нього навіть не знав. А наше голосування в парламенті було не за зміни до Конституції.

Ми голосували лише за направлення звернення в КСУ, яке вже один раз визнало неконституційним можливість призначення голів НАБУ та ДБР президентом. Це технічний і тактичний крок, щоб не дати швидко проголосувати провладний законопроєкт, щоб знести керівництво НАБУ та зробити його залежним політично органом. Тому, у кого тут договорняки — ще треба з’ясувати.

Людмила ПОЛІЩУК