Сталося це 26 березня. Вищий антикорупційний суд скасував арешт майна рідної сестри куховарки колишнього президента Віктора Януковича та його співмешканки Любові Полєжай. Мова йде про житловий будинок площею 416,9 кв. м і дві земельні ділянки площами 0,02 га і 0,14 га у селі Нові Петрівці під Києвом.

Варто нагадати, що Печерський райсуд Києва арештував це майно е у лютому 2015 році, у рамках кримінального провадження щодо Віктора Януковича, якого генпрокуратура підозрює у привласненні чужого майна в особливо великих розмірах. Наразі цю справу розслідують детективи Національного антикорупційного бюро України.

Утім адвокат Любові Полєжай наголосив на тому, що арешт майна відбувся без участі його клієнтки. Більше того Полєжай не має процесуального статусу підозрюваної у кримінальному провадження. А земельні ділянки та будинок були придбані за її власні кошти та є її особистою власністю. І ще – оскільки досудове розслідування до теперішнього часу не завершено і триває вже понад шість років, потреба у подальшому застосуванні арешту майна відпала.

Детектив НАБУ заперечував проти задоволення клопотання. За його словами, на момент розгляду клопотання досудовим розслідуванням було з’ясовано, що Любов Полєжай є співмешканкою підозрюваного експрезидента Віктора Януковича та були підстави вважати, що це майно або належить Януковичу або придбано за його кошти. На підтвердження своїх слів детектив НАБУ надав лист Служби безпеки України від 25 березня 2014 року, в якому Любов Полєжай вказана як співмешканка Віктора Януковича.

Утім Вищий антикорупційний суд дійшов власних висновків: не досліджувався факт перебування майна, на яке накладено арешт, у спільній сумісній власності жінки і чоловіка, які проживають однією сім`єю, а також факту їх перебування/неперебування в шлюбі з іншими особами. І лист СБУ – недостатній доказ для того, щоб застосувати до неї кримінально-процесуальні заходи, які за своєю природою можуть бути застосовні лише безпосередньо до підозрюваного.

У своєму рішенні суд наголосив: «Вказані обставини дають підстави для висновку, що арешт на нерухоме майно був накладений необґрунтовано. При чому нормативне регулювання як на момент накладення арешту, так і на сьогоднішній день дозволяє накладати арешт з метою забезпечення конфіскації як виду покарання лише на майно підозрюваного. Арешт на майно третіх осіб може бути застосований як захід забезпечення кримінального провадження, але з іншою метою – забезпечення речових доказів або цивільної конфіскації».

У лютому 2017 року Віктор Янукович дав інтерв’ю газеті Der Spiegel, в якому розповів, що розлучився з дружиною Людмилою. Їхнє подружнє життя тривала близько 45 років. Також він підтвердив, що живе в неофіційному шлюбі з сестрою своєю колишньою кухарки Любов’ю Полєжай. Ще у 2014 році коханка колишнього президента України, яка проживає з ним в Росії, народила дитину. Цю новину старанно приховували. А влітку 2017 року новоявлена громадянка РФ Любов Садикова (її дівоче прізвище) зареєструвала фермерське господарство в Центральному районі Сочі на вул. Виноградній. І тепер спокійно займається вирощуванням розсади, розведенням великої рогатої худоби і буйволів, виробництвом сперми і молока, вирощуванням зернових і олійних культур, винограду, овочів, трюфелів і горіхів. Багато займається Любов і будинком – вирощує в саду мандарини й екзотичні квіти.

Наталка РОМАНЮК