Православна церква 2 квітня вшановує пам’ять мучениці Фотини (Світлани) Самарянині Римської. Інші назви свята – «День Фотинії», «Фотинія-самарянка», «Світлана» «Колодязниця». У народі 2 квітня був днем шанування колодязної води. Для позбавлення від різних недуг у цей день слід умитися цією водою.

У п’ятницю, 2 квітня, іменини відзначають власники таких імен: Віктор, Герман, Максим, Микита, Родіон, Сергій, Олександра, Клавдія, Марія, Світлана, Уляна і Юліана.

Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день дитячої книги (Це день народження великого казкаря з Данії Ганса Християна Андерсена) День дитячої йоги, Міжнародний день перевірки фактів, Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму, Всесвітній день гри «Марблс». А ще в Україні — День кінолога.

2 квітня увійшло в історію людства такими подіями:

1790 – після 12 років ув’язнення й року, проведеного в божевільні, маркіза де Сада випустили на свободу. Через 11 років його знову заарештують і помістять в ту ж божевільню, яка стане його притулком до кінця життя

2 квітня 1792 року був заснований перший Монетний двір Сполучених Штатів Америки.

1810 – одруження Наполеона I з ерц-герцогинею Марією Луїзою, дочкою австрійського імператора Франца I

У 1836 році відбулося весілля Чарльза Діккенса і Катрін Хогарт. У подружжя народилися 10 дітей, але шлюб був нещасливим – у 1858 він розпався. Діккенс – англійський письменник, романіст і нарисовець. Став найпопулярнішим англомовним письменником ще за життя. Класик світової літератури, один із найбільших прозаїків XIX століття. Найзнаменитіші романи Діккенса: «Посмертні записки Піквікського клубу»,«Олівер Твіст», «Ніколас Нікльбі», «Девід Копперфілд», «Холодний дім», «Повість про два міста», «Наш спільний друг», «Таємниця Едвіна Друда».

У 1868 році в Англії відбулася остання публічна страта жінки-вбивці – Френсіс Кіддер.

1879 – замах на російського імператора Олександра ІІ. Терорист Олександр Соловйов п’ять разів вистрілив у царя з револьвера, але промахнувся

У 1912 році лайнер «Титанік» вийшов у море для проведення ходових випробувань. Вони пройшли успішно.

2 квітня 1958 року президент США генерал Дуайт Ейзенхауер представив американському Конгресу законопроект про заснування Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA). В результаті 29 липня 1958 року НАСА було створено.

1958 рік — в Уїчіта-Фоллс (Техас) зареєстровано торнадо, що розвинуло швидкість 450 км/год.

1982 – початок Фолклендської війни: аргентинський десант висадився на спірних Фолклендських (Мальвінських) островах і змусив капітулювати невеликий гарнізон британських морських піхотинців.

Після цього в Південну Атлантику негайно було відправлено велике британське військово-морське з’єднання з метою повернення островів.

1997 – Борис Єльцин і Олександр Лукашенко підписали договір про створення Союзної держави (Союзу Білорусі й Росії)

1997 – у Житомирській області відбулося урочисте відкриття Малинської фабрики банкнотного паперу

В 2007 році президент Віктор Ющенко видає указ про розпуск Верховної Ради та призначення дострокових виборів.

Після судових розбирань вибори відбулися 30 вересня (опозиціонери для цього мусили скласи повноваження, аби у Раді було менше 2/3 депутатів) і принесли “помаранчеву” коаліцію

У 2014 році Вищий суд Австралії офіційно визнав можливість людям визначати свою стать як «невизначена».

В цей день народилися:

1151 року князь київський Ігор Святославович

Новгород-сіверський князь Ігор Святославович встиг взяти участь у багатьох великих військових походах, головний з яких закінчився для нього вкрай невдало. Як історичний діяч князь Ігор навряд чи міг би претендувати на роль героя і довгу народну пам’ять. Наприклад, він воював не тільки проти половців, а й за них, був дуже активним учасником князівських міжусобиць, а при втечі з кипчацького полону залишив там сина. Це був цілком реальний історичний персонаж, чиє життя стало найбільш яскравою ілюстрацією багатовікового конфлікту Стародавньої Русі з Великим Степом. Головного героя легендарного «Слова о полку Ігоревім» обезсмертив один з найяскравіших літературних творів києворуського періоду.

У 1725 році — Джованні-Джакомо Казанова, міжнародний авантюрист, герой-коханець, письменник (“Історія мого життя”).

1805 рік — Ганс-Крістіан Андерсен, датський письменник,

автор понад 150 казок (“Гидке каченя”, “Стійкий олов’яний солдатик”, “Снігова королева”, “Кресало”, “Русалочка”).

1840 року народився Еміль Золя, французький письменник (“Ругон-Маккари”, “Жерміналь”, “Чрево Парижу”), публіцист (“Я звинувачую”).

В 1875-му — Уолтер Крайслер, американський промисловець, засновник автокорпорації “Крайслер”.

Крайслер мріяв про створення власного автомобіля, в якому він міг би втілити весь свій багатий досвід та власні ідеї про технічну досконалість автомобіля і комфорт. Знайомство з трьома інженерами — Фредом Зедером, Овеном Скелтоном і Карлом Бреєром допомогло в реалізації цих планів. На площах, що звільнилася на той час з-за банкрутства Chalmers, був зібраний перший автомобіль. Ним став Chrysler 70. Цей автомобіль мав надзвичайний успіх в США. У перший же рік їх було продано більше 32000 штук. Представлений у 1924 році автомобіль мав гідравлічні гальма на всіх чотирьох колесах. шестициліндровий двигун з високим на ті часи ступенем стиснення. Через два роки випущений комфортніший варіант Chrysler Foyr, а потім вже і Chrysler Imperial Six.

1905 року — Серж Лифар (Сергій Михайлович Лифар), французький танцівник, хореограф, балетмейстер українського походження. Серж Лифар був солістом і педагогом паризького театру Гранд-Опера, поставив більше 200 балетів, заснував Інститут хореографії (Париж). Він один із найвидатніших танцівників XX сторіччя. Сучасники називали його “богом танцю”, “добрим генієм балету XX століття”.

Померли

1640 — Пауль Флемінг, німецький поет епохи бароко

1777 — Максим Березовський, український композитор, класик європейської музики

1918 — Іван Нечуй-Левицький, український письменник

1974 — Жорж Помпіду, президент Франції (1969—1974)

2005 — Іван Павло II, 264-й Папа Римський, перший в історії Папа-слов’янин, поляк за походженням.

Тетяна Кондратьєва