Державне бюро розслідувань продовжує розслідувати справу, розпочату в 2020 році у зв’язку з оприлюдненням нардепом Андрієм Деркачем записів нібито розмови п’ятого президента України Петра Порошенка з кандидатом на президентських виборах у США Джо Байденом.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на документи, які видання отримало від джерела у правоохоронних органах.

Йдеться про постанови про призначення експертизи відеозвукозапису від 10 липня 2020 та 10 лютого 2021 року. Також редакція мала можливість ознайомитися з іншими документами. У ЄРДР статус справи позначений як “у провадженні”.

Як випливає з документів, 10 лютого 2021 року, через три місяці після перемоги Байдена на виборах у США і через 20 днів після його інавгурації, ДБР звернулося до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз з вимогою провести експертизи голосів п’ятого президента Порошенка і вже чинного президента США Байдена.

Слідчих цікавить експертиза розмови, де нібито Байден вимагав начебто від Порошенка націоналізації “ПриватБанку”.

У постанові сказано, що слідство хоче з’ясувати, “чи зафіксована на аудіофайлі мова громадянина Джозефа Робінетта Байдена. Якщо так, то які слова і висловлювання вимовлені саме ним?”

Як зазначає джерело у правоохоронних органах, у цій експертизі міг би бути зацікавлений олігарх Ігор Коломойський, який у Лондонському суді оскаржує націоналізацію “ПриватБанку”. Крім цього, експертизу могли б використати й в справі Суркіса, який вимагає повернути 350 млн доларів, виведених ним з “ПриватБанку” напередодні націоналізації.

За матеріалами prm.ua
Фото: Цензор.НЕТ