«Хто у нас буде брати аналізи, чи інфіковані хворі мають їхати до райцентру, щоб розносити ще більше заразу?» — запитують читачі.

У час, коли пандемія набирає обер­тів, скорочення медиків – річ недопустима і навіть абсурдна. Утім, причини на це все ж знаходяться. Сергій Ярмоленко, лікар Жмеринської районної лі­карні, повідомив про те, що готує позов до суду, бо його маму Валентину Ярмоленко незаконно звільнили з посади лаборанта.

– Дії керівництва були дуже маніпулятивні, — розповідає він. — Спочатку думали взагалі скоротити таку посаду. Потім раптом народилася ідея залишити всього 0,5 ставки. Моя мама на це не погодилася, бо свою роботу вона виконує більше ніж на 100 відсотків. З 16 березня вона більше не працює. Ціна питання такої оптимізації — від сили півтори-дві тисячі гривень. Зате втрачається доступність і якість медичного обслуговування, мешканцям села по аналізи доводиться їздити до Жмеринки.

Загальний стаж моєї мами 48 років, вона фахівець вищої категорії, нещодавно пройшла акредитацію, має чудову репутацію, зберігає високий професійний рівень. Цілком можливо, що це звільнення — помста. На мою думку, тут має місце конфлікт інтересів двох чоловіків: мого батька Олександра Ярмоленка і керівника Жмеринського центру первинної медицини Олега Калінського.

– Моя дружина, котра працювала фельдшером-лаборантом, стала сакральною жертвою у нашому конфлікті, — розповідає батько Сергія, Олександр Ярмоленко.

— До 2020 року я працював керівником районного відділу охорони здоров’я, і Калінський був моїм підлеглим. Сталося так, що, коли я готувався закінчити державну службу, випала можливість у моєму рідному селі в амбулаторії провести реконструкцію. Як на мене, то саме через зволікання з його боку проєктно-кошторисну документацію не виготовили, гроші до бюджету надійшли (4,7 мільйона гривень), але в кінці року їх довелося повернути. І тепер з його боку бачу певні дії, спрямовані на знищення цієї амбулаторії, котра має давні медичні традиції.

Коли я пішов на роботу лікарем-методистом, почали виникати конфлікти зі мною: придирки, звинувачення мене у некомпетентнос­ті. Повідомлення про скорочення отримала не тільк­и моя дружина, а й я. Але була вакантна посада зав. аналітичним відділом, і я виконую обов’язки на цій посаді. Я людина кваліфікована і досить спокійно реагую на все це. Тоді Олег Калінський вирішив ударити по слабшому, написав наказ про звільнення моєї дружини без погодження з профспілковим комітетом.

– Конфлікт до звільнення не має жодного відношення! — заперечив Олег Калінський.

— У зв’язку зі скороченням штату Валентині Ярмоленко було запропоновано пів ставки лаборанта. Вона відмовилася. Причин не повідомляла, просто не захотіла працювати далі. Так, конфлікт особистих інтересів є, але він не пов’язаний зі мною. Оптимізація була проведена в усіх підрозділах, відбувся перерозподіл, бо п’ять населених пунктів перейшли до іншої ОТГ. Те ж ми відповіли мешканцям Мартинівки і департаменту охорони здоров’я, іншим інстанціям.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА