До редакції газети звернулись рідні 71-річного вінничанина Валерія Дячука. У серпні минулого року у їхній сім’ї сталась біда — чоловіка на велосипеді збив мікроавтобус.

За словами потерпілої сторони, кермувальник винним себе не вважає і допомагати родині не хоче. Крім того, нарікають родичі і на правоохорон­ців, які затягують з передачею справи у суд.

– Наша остання надія – народна газета «33-й канал», бо вже руки опускаються. Тато все життя присвятив будівельній справі. Він постійно їздив на велосипеді, за день міг легко здолати до 50 кілометрів. Щоб вільно пересуватись увечері, я купив йому відбиваючі засоби на сам велосипед та одяг. Їздив він акуратно, поважаючи інших учасників дорожнього руху. Ми не раз просили покинути цю їзду, але батько хотів, тим паче у нинішній час пандемії він боявся великого скупчення людей у автобусах, — каже син загиблого Ігор Дячук.

Валерій Дячук

— 27 серпня батько повертався з дачі, була обідня пора, сухо, сонячно, видимість ідеальна. Не доїжджаючи близько кілометра до повороту на Стадницю, сталась аварія. Нам відомо, що водій на мікроавтобусі «Фольксваген» їхав з дачі у бік Вінниці. І за невідомих нам обставин збив тата. Гальмівного шляху не було, тож цілком вірогідно, що водій міг тікати. Велосипед відкинуло, батька теж. Він летів до семи метрів, втратив свідомість. Тата забрали до реанімації, прооперували, провели трепанацію черепа. Але через чотири дні його не стало, так і не прийшов він до тями. З водієм мікроавтобуса, 1952 року народження, ми спілкувались на місці ДТП. Він у стані шоку постійно казав: «Діти, вибачте, я його не бачив. Вбийте мене».

У ті перші хвилин це було схоже на щирість, винуватці каялись і просили не садити водія. Але невдовзі всі свід­чення різко змінились. Бо зараз водій автівки наголошує, що тата бачив, а це він сам почав різко крутити кермом і потрапив під колеса. Чомусь кермувальник після ДТП різко став хворим і відлежувався у лікарні. Чи не для того, щоб уникнути покарання?!

Ми хотіли для себе зрозуміти, яким чином водій збив тата, неодноразово виїжджали на місце у різні пори часу та погодні умови. Провели власне розслідування, але так і не змогли зрозуміти, як кермувальник не побачив батька і скоїв наїзд. Але є здогадка, що за хвилину до зіткнення водій з дружиною, яка сиділа поряд, могли сваритись. І вони просто не побачили батька! Нам довелось наймати адвоката у пошуках правди! Але куди не звернемось – зрозуміло, що до нас там «працювали». Експертизи затягуються, доводиться звертатись до незалежних експертів, бо складається враження, що винним хочуть зробити мого вже мертвого тата!

У пресслужбі обласної поліції нам повідомили, що за фактом ДТП відкрито кримінальне провадження — порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження.

– Такий злочин карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого. Наразі слідчі чекають результати всіх призначених експертиз. Слідство продовжується.

Натомість рідні Валерія Дячука із таким трактуванням не згодні і готові на все заради справедливості.

– Ми вимагаємо, щоб водій хоча б допоміг нашій матері, бо вона залишилась без годувальника. Попри вік тато підробляв, щоби забезпечити родину, хоч і мав пенсію. Ми за те, щоб були якісь людські умови і розуміння нашого горя. Бо скоро ще дійде до того, що ремонтуватимемо ми машину кермувальника…

Віталіна Володимирова