Аня Штанько ще не звикла до нової зачіски — каре. Декілька днів тому вона відрізала свою майже метрову косу, щоб віддати на виготовлення перук для онкохворих.

– Прихильництво та увагу до свого волосся Аня завоювала ще в другому класі, коли взяла участь у конкурсі «Най­краща коса Вінниччини», яку організовувала народна газета «33-й канал». Тоді вона виборола почесне третє місце в своїй віковій категорії.

Минулого року донечка також змагалася за найкращу косу і серед сотні фіналісток посіла друге місце, чим дуже пишалася, адже це дійсно було нелегко, – розповідає мама дівчинки Ольга Штанько.

— Ще в минулому році Аня побачила репортаж по телевізору, як одна дівчинка віддала своє волосся на подібні потреби, і тоді заговорила про те, що теж хоче зробити подібний вчинок, але я була кардинально проти. Тепер я повністю розділила бажання доньки.

Рішення обрізати волосся ухвалили не одразу, вагалися кілька тиж­нів. Але таки ви­рішили зробити це із оптимальною вигодою для усіх — довгокосою красунею донечка вже побула, тепер побуде красунею зі стильною зачіскою, полегшивши роботу за доглядом довгого волосся. Обрізане волосся не викинули — я заздалегідь знайшла через Інтернет людину (з етичних міркувань не стану розголошувати її імені), яка займається виготовленням перук для людей, що втратили своє волосся.

Анічка, звісно, дуже хвилювалася перед тим, як їй взялися робити зачіску, хоча вона цього намагалася не показувати. У момент, коли їй відрізали волосся, мені здалося що вона ось-ось заплаче, але натомість Аня лише посміхалася. Ми ж про це попередньо розмовляли! Навіть дорогою в перукарню я перепитувала її, чи не передумала часом. Але ми ж це вирішили зробити не лише для своєї краси! Довжина волосся була 103 см, обрізали близько 80 см. На мою думку, цей вчинок вартий того, аби не жаліти про зрізане волосся. Адже весна — це час краси та змін, у нашому випадку зміни пішли на користь!

Проживає Аня Штанько в Стрижавці Вінницького району, навчається у місцевому ліцеї №2 у 6 класі, займається баскетболом, тренуванням приділяє багато часу. Волосся дитині не обрізали від народження, хіба що раз на рік підрівнювали кінчики на кілька сантиметрів.

Вікторія Снігур