За календарем цього дня церква вшановує єпископа Кирила Катанського. Святитель Кирило народився в Антіохії. Він був учнем апостола Петра, який поставив його на єпископа міста Катана в Сицилії. Святитель Кирило мудро керував паствою, був побожний і отримав від Господа дар дивотворення. Під час його молитви молитви гірка вода в одному джерелі перетворилася на питну, втративши гіркоту; це чудо звернуло до християнства багатьох язичників. Святий Кирило помер у глибокій старості і був похований в Сицилії. День ангела святкують: Кирило, Хома, Яків.
Сьогодні Всесвітній день вечірки (P-Day). Вперше святкували у США 1996 року.
3 квітня святкують день народження штрих-коду. Саме цього дня 1973 року Бернардом Сілвером і Норманном Джозефом Вудлендом була презентована технологія, що дозволяє ідентифікувати товари. Вперше таке маркування 1974 року було нанесене на жувальну гумку, яку продали після сканування штрих-коду на касі в американському супермаркеті
3 квітня увійшло до історії людства такими подіями:
1559 – ухвалено Като-камбрезійський мир, який завершив Італійські війни 1494-1559 років.  За його умовами Франція, оточена володіннями австро-іспанського дому Габсбургів, була змушена відмовитись від своїх претензій на владу в Італії, Бургундії та Іспанії. Закріпити мир мали шлюби Маргарити Французької, сестри Генріха II, з герцогом Філібертом та іспанського короля Філіппа II з Єлизаветою, дочнькою Генріха II. Крім того, Като-Камбрезійським договором Франція могла залишити за собою Кале після сплати 500 тисяч екю; до кінця ця сума не була виплачена, але Кале назавжди лишився Франції.
1603 • У Річмонді на 70-у році життя померла Єлизавета I, п’ятий і останній монарх з династії Тюдорів. За сорок чотири роки її правління, відомі як «Єлизаветинська епоха», в Англії була завершена Реформація, країна стала однією з ведучих держав Європи, що кинула виклик Іспанії в боротьбі за світове панування. Її наступником став шотландський король Яків VI з династії Стюартів, що правив Англією під іменем Яків I.
1836- прийнято рішення про будівництво першої в Росії пасажирської залізниці – від Санкт-Петербурга до Павловська через Царське Село (Царськосільської залізниці)
1879 – Софію проголошено столицею Болгарії.
1885 – німецький винахідник Готтліб Даймлер отримав патент на свій перший одноциліндровий двигун внутрішнього згорання з водяним охолодженням. Цей винахід став етапним у конструюванні автомобілів — нікому до того часу не вдавалось вирішити питання відводу тепла від двигуна, що надзвичайно розігрівався під час роботи. У двигуні Даймлера вода циркулювала навколо моторного блоку, і цей метод й досі використовується в автомобільній промисловості. Восени наступного року Даймлер збудував своє перше авто з двигуном власної конструкції.
1910 – вперше здійснено сходження на найвищу вершину Північної Америки Мак-Кінлі (6193 м) на Алясці.
1922  Першим генсеком ЦК Російської компартії (більшовиків) обрано Йосифа Сталіна. Створений для керівництва апаратом партії пост завдяки перемозі Сталіна у внутріпартійній боротьбі перетворився на вищий пост у партійно-номенклатурній ієрархії Радянського Союзу.
1924 – митрополит Української автокефальної церкви Василь Липківський висвятив першим українським православним автокефальним єпископом в Америці Іоана Федоровича
1933 – в Херсоні український хірург Юрій Вороний вперше в світі виконав клінічну пересадку нирки. 26-річній жінці був пересаджений орган 60-річного померлого чоловіка.
1933 – літак уперше перелетів через Еверест
1944 – радянські війська взяли Горохів, Берестечко, Лопатин,
Красні Окни та ін.
1945 – японські камікадзе вивели з ладу американський авіаносець “Уейк-Айленд”
1945 – у Кошице сформовано прорадянський уряд Чехословаччини, що мав у програмі побудову соціалістичної держави

1948 – Гаррі Трумен затвердив план Маршалла. згідно з яким на відновлення економіки шістнадцяти європейських держав, котрі постраждали під час Другої світової війни, виділялось 4 мільярди доларів. Всього за наступні чотири роки 17 європейських держав отримали допомогу в сумі 13.15 мільярдів доларів, що дозволило у Західній Європі побороти безробіття, відновити економічний потенціал країн, налагодити міждержавні економічні стосунки. СРСР від участі у проекті відмовився.Через те, що Радянський Союз блокував надання допомоги Польщі та Чехословаччині, “план Маршалла” фактично посприяв створенню “залізної завіси” між Західною та Східною Європою.
1966 – радянська автоматична міжпланетна станція “Луна-10” була виведена на орбіту Місяця і стала його першим штучним супутником.
1973 – Рада Міністрів УРСР заснувала літературну премію імені Павла Тичини “Чуття єдиної родини” – за літературно-художні твори, спрямовані на виховання трудящих у дусі соціалістичного інтернаціоналізму
1975 • Американця Боббі Фішера позбавлено звання чемпіона світу з шахів за відмову захищати свій титул у поєдинку з Анатолієм Карповим; останній був проголошений ФІДЕ новим, 12-м, чемпіоном світу.
1976 – у Франції відбулася перша церемонія вручення нагород “Сезар” за досягнення у галузі кіно
1979 – Китай офіційно заявив про свій намір не продовжувати “договір про дружбу, союз і надання взаємної допомоги” з СРСР, підписаний 1950 р. Сталіном і Мао Цзедуном
1990 – над львівською ратушею вперше в Україні офіційно піднято синьо-жовтий прапор, освячений перед тим у греко-католицькому кафедральному соборі Святого Юра
1996 • У місті Лінкольн (штат Монтана) за доносом власного брата агенти ФБР заарештували давно розшукуваного терориста з кодовим іменем Унабомбер, 54-річного професора математики Теодора Джона Качинського, котрий протягом 18-и років розсилав поштою листи з вибуховими пристроями, що призвело до смерті 3-х і поранення 23-х людей.
1999 – сили НАТО завдали перший повітряний удар по столиці Югославії Белграду.
2007 – французький поїзд TGV встановив новий рекорд швидкості для поїздів – 574,8 км/ч

3 квітня народились
1367 —Генріх IV (Генріх Ланкастер), перший король Англії (1399-1413 рр.) з династії Ланкастерів.
1908 – народився Степан Олійник, український радянський поет-сатирик 1918 Олесь Гончар (Олександр Терентійович Гончар), український письменник (“Прапороносці”, “Тронка”, “Собор”, “Берег любові”, “Циклон”), академік, громадський діяч.
1920 – народився Джон (Іван) Дем’янюк, (колишній) американець українського походження, обвинувачуваний у військових злочинах за те, що був охоронцем у кількох концтаборах під час ІІ Світової війни
1924 Марлон Брандо, американський актор, вісім разів номінований на «Оскар», двічі нагороджений “Оскаром” (“Над водоспадом” [1954], “Хрещений батько” [1972]; “Апокаліпсис сьогодні”, “Останнє танго в Парижі”, “Дон Жуан де Марко”). 1930  Гельмут Коль, німецький політик, канцлер Федеративної Республіки Німеччини (1982-98 рр.). 1946 • Ганна Сухоцька, перша жінка на посаді прем’єр-міністра Польщі (1992-93 рр.). Сьогодні 75-а річниця. 1948 • Валентин Іванович Дикуль, російський цирковий артист, автор методики реабілітації хворих зі спинно-мозковими травмами. Сьогодні 73-а річниця. 1958 • Алек Болдуїн, американський актор (“Полювання за “Червоним жовтнем”, “Справжня Маккой”, “Одружена з мафією”, “Майямі-блюз”, “Звичка одружуватися”, “Тінь”); чоловік Кім Бейсінгер. Сьогодні 63-а річниця. 1961 • Едді Мерфі, актор (“Життя суботнього вечора”, “Поліцейський з Беверлі-Хілз”, “Тупий професор”, “Доктор Дуліттл”). Сьогодні 60-а річниця.

Померли 3 квітня
1082 • Болеслав II Сміливий, князь польський (1058-76 рр.), 3-й король Польщі (1076-79 рр.) з династії П’ястів; внук Володимира Великого. 1603 • Єлизавета I Тюдор (Єлизавета Тюдор), королева Англії і Ірландії (1558-1603 рр.); дочка Генріха VIII і Анни Болейн, остання з династії Тюдорів. 1897 • Йоганнес Брамс, німецький композитор (“Реквієм”, “Симфонія #1 сі-мінор”, “Мадярські танці”, “Німецький реквієм”). 1966 • Марія Іванівна Литвиненко-Вольгемут, українська оперна співачка, педагог, народна артистка УРСР, народна артистка СРСР 1991 • (Генрі) Грем Грін, англійський розвідник, письменник (Тихий американець, Наша людина в Гавані, Комедіанти, Влада і слава).

Тетяна Кондратьєва