Вибираємо трамвай. Пробуємо сісти на 5-й маршрут, знизу від мікрорайону «Поділля».

Здається вихідні – але людей чимало. Відкриті лише перші двері. Водій рахує клієнтів. Впускає лише на сидячі місця. Вибудовується чимала черга. Я остання – кого впускають. В салоні стоять лише ті, хто готується виходити.

Вже на наступних зупинках беруть строго по 2- 3 людини. Стільки, як виходять.

Але в цьому масочному царстві, раптом лунає гітара і серенада. Навіть у локдаун із посиленими правилами, виконавці явно ромського походження. Умудряється зайти в трамвай з гітарою і співати, збираючи добровільні пожертви. І люди кидають у пакет. Бо юнак співає і грає гарно, як для пересічного пасажира трамваю. Як це було – на відео та у фоторепортажі.

Перепусток у транспорт, як у Києві, у Вінниці поки що не ввели. І магазини працюють. Я навіть умудрилась по гарних знижках придбати туфлі у Соло мода, вийшовши на зупинці поряд із трамваєм. А далі – пройшлась пішки. Людей мало. В магазинах, особливо м’ясних, асортимент шикарний. Але я пощу… Тому пройшлась по парку, не багатолюдному. Може тому, що не тільки локдаун, але й сонце світить та не гріє?

По голові, як і вас, б‘є новий рекорд за 20000 хворих в Україні, розумію, що цю цифру потрібно мінімум множити на три… Тривожить і вінницький рекорд за кількістю смертей. Уже 23 жертви коронавірусу за день. Похоронні бюро – працюють цілодобово! Отож, «доживемо до понеділка»

І будем жити!

Тетяна Квасюк