На Вінниччині триває Всеукраїнська акція «Створюємо ліси разом», до якої активно долучаються вихованці учнівських лісництв, органи місцевого самоврядування, громадськість. Усі охочі мають змогу зробити свій внесок у благородну справу – створення лісів. Для лісівників області ж нині гаряча пора – у розпалі весняна лісокультурна кампанія.

Якісно та вчасно створити лісові культури – перша умова для того, щоб мати у майбутньому високопродуктивні змішані здорові ліси багатого породного складу. Лісівники ДП «Бершадський лісгосп» щодня активно працюють над відновленням лісу: висаджують сіянці молодих дерев, висівають жолудь на ділянки відповідно до розроблених проектів.

Цієї весни бершадські лісівники вже створили 35,5 га лісових культур, що складає 60% виробничого плану: в Бершадському лісництві (лісничий С.Я. Горбенко) – 15,8 га, у Ободівському лісництві (лісничий С.А. Білаш) – 8,9 га, у Цибулівському лісництві (лісничий М.Г. Чудік) – 7,4 га, у Сумівськму лісництві (лісничий В.А. Гуз) – 3,4 га. Для цього використали 170 тис. сіянців, в тому числі дуба звичайного – 135,3 тис. шт. Дуб звичайний традиційний аборигенний вид, головна лісотвірна порода наших лісів. Тому більшість культур у лісгоспі створюють за участю цієї породи як головної з введенням інших цінних деревних порід (горіха чорного, береки лікарської, модрини європейської, груші звичайної та ін.).

Для створення лісових культур бершадські лісівники виростили достатню кількість посадматеріалу. Обов’язково на лісорозсаднику після викопування формують стовбур та кореневу систему, а також обробляють сіянці вологонакопичувачем, що дає змогу акумулювати максимальну кількість вологи тривалий час.

До весняної посадки лісу лісівники Бершадського держлісгоспу готувалися заздалегідь. На всіх ділянках, де створюють майбутній ліс, проведена якісна підготовка грунту. Сформовані ланки, які братимуть участь у посадці лісу, з людьми проведено навчання. Весняну посадку здійснюють лісівники, також долучаються жителі найближчих населених пунктів по договорах цивільно-правового характеру, учнівська молодь, громадськість, активісти. Нині бершадські лісівники вкладають усі можливі ресурси, використовують кожну погожу днину, аби якісно та вчасно у стислі агротехнічні строки заліснити усі заплановані ділянки. Адже головне завдання лісівників – залишити у спадок нащадкам високопродуктивні ліси. Окрім виробничого плану, у ДП «Бершадський лісгосп» планують заліснити додаткові площі – всього 87 га.

На фото – створення лісових культур у Ободівському лісництві (кв.34, вид.2.1, площа 3,5 га).

В рамках акції «Створюємо ліси разом», що триватиме до 17 квітня, та акції «Озеленення планети», яка буде проводитись 10 квітня, кожен може зробити свій внесок у створення лісів для майбутніх поколінь.

Пресслужба Вінницького ОУЛМг