Та присудив вимагачу із школи 3 роки ув’язнення із випробувальним терміном на 12 місяців… Бо минулої осені старшокласник Юрій вирішив різко розбагатіти на водіях, що залишають свої авто на ніч у мікрорайоні Поділля та по вулиці Пирогова…

Для свого «бізнесу» Юра роздрукував на принтері листівки із погрозою пошкодити авто, якщо водії не переведуть йому по 600 гривень на картку через «ізі пей». Розбагатіти школяру не вдалось, бо його вирахували і затримали…

Нині Вінницький міський суд засудив юнака до 3 років із відтермінуванням ув’язнення і випробувальним терміном на рік…

Із матеріалів суду стало відомо, що Юрій — учень одного з вінницьких ліцеїв. У вересні 2020 року від роздрукував листівки із вимогою перерахунку грошей та розклав їх на лобових шибках вночі 11 вересня… Зокрема, о 1-й ночі він обійшов чотири автомобілі на вулицях Пирогова, Ющенка та Зодчих із записками з текстом:

«Переведіть 600 грн на ізі пей НОМЕР 7 через термінал або Приват-24, інакше ми проб’ємо вам колеса або розіб’ємо вікна».

Весь бізнес-вихід потенційних жертв у десятикласника зайняв не більше 20 хвилин.

– Обвинувачений в судовому засіданні свою вину у вчиненні інкримінованих злочинів, передбачених ч. 1, 2 ст. 189 КК України, визнав, у вчиненому щиро розкаявся, суду пояснив, що він в мережі Інтернет побачив інформацію про те, що у м. Києві, підкладаючи на автомобілі записки з вимогами перерахувати гроші за непошкодження автомобілів, вимагачі отримали кошти від їхніх власників, — йдеться у вироку суду.

— Вже наступної ночі, 12 вересня, коли йшов вулицею Зодчих у м. Вінниці, він видався підозрілим працівникам поліції, тож ті зупинили його, після чого викликали інших працівників поліції та в присутності матері хлопця здійснили його огляд. Вказується, що «він лише залишав записки з вимогами про переведення йому коштів, проте не пошкоджував транспортні засоби, й коштів, які він вимагав, не отримав».

Про це батько Юрка розповів у суді, що після початку кримінального провадження його син «змінив свою поведінку на краще, усвідомив протиправність своїх дій та недопустимість такої поведінки в подальшому, розкаюється у вчиненому».

Зрештою, Вінницький міський суд визнав хлопця винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 та ч. 2 ст. 189 КК України (вимагання) і призначив йому поки що умовне покарання…

Окрім цього, суд зобов`язав хлопця виконати заходи пробаційної програми «Зміна прокримінального мислення». З батьків хлопця суд стягнув 5652 гривні на відшкодування вартості проведення криміналістичного дослідження — судово-технічної експертизи документів.

Сергій Годун