Потрійна трагедія на Козятинщині. Хто винен?

У селі Вернигородок під Козятином люди не можуть оговтатись від шоку й не приховують, що сюди слід приїхати екстрасенсам, бо таке враження, що якась нечиста сила завелась!

– На початку березня під час пожежі загинув 60-річний Іван. А його кохана вагітна 37-річна Тетяна Ткачук залишилась без даху над головою. Та днями молоду жінку без ознак життя сусіди знайшли мертвою на згарищі, а під час розтину з’ясувалось, що дитини в утробі нема. Коли ж правоохоронці повернулись на місце, дівчинка вже не дихала і лежала серед мотлоху у шафі…

Як розповіли нашому журналісту місцеві жителі, Тетяна перебувала на обліку у психіатра через епілепсію, мала групу інвалідності. А ще – проблеми із зором. Довгий час жінкою опікувались батьки, але їх у живих уже нема… Після втрати рідних Таня почала пити і від кожного свого співмешканця з кримінальним минулим народжувати. Жінка перебувала на обліку в службі у справах дітей і тричі була позбавлена батьківських прав — Козятинський міськрайонний суд зробив це у квітні 2010 р. на двох дітей – 5 та 6 років, у серпні 2017 р. – на сина, якому було лише кілька місяців від народження. Всі троє усиновлені. На час останнього позбавлення вона була знову вагітна.

– Після пологів жінку взяли під соціальний супровід, на жаль, вистачило її ненадовго. 21 січня цього року службою у справах дітей Глуховецької ТГ, у зв’язку із загрозою життю та здоров’ю дитини, дворічну дівчинку було вилучено та тимчасово влаштовано в іншу сім’ю. Готувалися документи на позбавлення батьківських прав. Від набагато старшого Івана жінка чекала свою п’яту дитину – дівчинку, — розповідають односельчани.

— Проживала Таня у його будинку. Але 7 березня сталась біда. Серед білого дня загорівся дім через куріння, Іван помер у кареті «швидкої» від отруєння чадним газом. Вагітну Таню забрали до районної лікарні. У неї діагностували алкогольне сп’яніння та легкий ступінь отруєння чадом.

– Таню оглядали неодноразово гінекологи, записувалось КТГ плоду, нормально розвивався він, все було добре, — кажуть медики.

Повернутися в частково вигорілий будинок жінка не могла. Була ідея навести лад у хаті покійного дядька Тетяни, певні роботи встигли провести. А поки, щоб врятувати Тетяну та її дитину, медики рекомендували прилаштувати жінку в Козятинський центр матері і дитини. Для цьо­го потрібне було погодження Вінницького обласного центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, куди звернулася служба у справах дітей Глуховецької селищної ради. Але там відмовили, мовляв, жінка зловживає спиртним, а це суперечить їхньому статуту.

22 березня, кажуть місцеві, вони помітили Тетяну неподалік будинку. Через кілька годин вирішили навідатись, занести хоча б тарілку супу. Та коли прийшли – вона лежала біля хати, прощупувався пульс. Але врятувати жінку не вдалось. Коли ж її повезли на розтин, помітили, що вагітність зникла. Народжувати їй ще було зарання. Знайшли новонароджену дівчинку у купі лахміття в шафі.

Як повідомили у Козятинському відділі поліції, слідів насильництва на тілі жінки не виявлено. Попередньо – причиною її смерті стали хронічні хвороби. А за результатами судмедекспертизи, новонароджена дівчинка з’явилася на світ мертвою. Слідство триває.

Знайомі покійної Тетяни впевнені, що маля могли б врятувати.

– Чому, коли приїхала швидка допомога, першим ділом не прослухали серцебиття плоду? Тільки на другий день приїхали шукати дитину, — каже знайома породіллі Марина Павлюк. – Хто тепер буде відповідати за це горе?

Віталіна Володимирова