Православна церква 6 квітня вшановує пам’ять святих Якова і Захара. Інші назви дня – «Переддень Благовіщення», «Похвала», «Дери полоз». Якщо незаміжня дівчина цього дня відстоїть у храмі всеношну, то цьогоріч вона вийде заміж.

Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день настільного тенісу, День різнокольорових стрічок, Міжнародний день спорту на благо розвитку і світу.

6 квітня, іменини відзначають власники таких імен: Артем, Петро, Мартин, Яків, Стефан та Захар.

Цей день увійшов до історії людства такими подіями:

У 1327 році в церкві святої Клари в Авіньйоні італійський поет Франческо Петрарка вперше зустрів Лауру, яку покохав з першого погляду. Потім він десятки років оспівував її в своїх сонетах.

У 1652 році на мис Доброї Надії прибула експедиція під керівництвом голландця Яна ван Рібека. Її метою було будівництво форту як тимчасового притулку для кораблів, що прямували до Індії (майбутнє місто Кейптаун)

У 1748 році були виявлені руїни Помпей. Помпеї – велике давньоримське місто, нині масштабний археологічний комплекс поблизу Неаполітанської затоки в області Кампанія на півдні Італії. Місто було поховане під багатометровим шаром попелу і пемзи в результаті виверження вулкана Везувій у 79 році н. е.

1814 – після вступу до Парижа військ союзників – Росії, Пруссії, Австрії та Великої Британії – французький імператор Наполеон I зрікся престолу.Союзники зберегли йому титул імператора, віддали у володіння острів Ельба у Середземному морі, гарантували щорічне забезпечення у 2 млн. франків та охорону з 400 добровольців.

1818 – у Парижі барон Карл де Дрез продемонстрував перший двоколісний засіб пересування (прообраз сучасного велосипеда).

Конструкція була дерев’яною, а їздець пересувався, відштовхуючись від землі ногами.

У 1896 році відбулося відкриття в Афінах перших сучасних Олімпійських ігор. Ця подія фактично формально скасувала указ імператора Феодосія від 394 року Про заборону Олімпійських ігор як пережитка язичництва. У перших сучасних іграх взяв участь 241 спортсмен, усі виключно чоловіки з 14 країн: Австралії, Австрії, Угорщини , Болгарії, Великобританії, Німеччини, Греції, Данії, Італії, США, Франції, Чилі, Швейцарії та Швеції. У програму перших ігор увійшли 9 видів спорту – класична греко-римська боротьба, велогонки, гімнастика, легка атлетика, плавання, кульова стрільба, теніс, важка атлетика та фехтування. Особливе місце в Олімпіаді відводилося марафонському бігу, який запропонував внести до програми французький історик Мішель Бреаль на згадку про знаменитого грецького бігуна Фіддіпії, який сповістив афінянам про перемогу у війні з перським царем Дарієм. У змаганні взяли участь 46 бігунів. Першим до фінішу прийшов пастух-жебрак із грецького селища Марузи – Спиридон Луїс. У загальнокомандному заліку найкраще на Іграх виступили спортсмени Греції, які завоювали найбільшу кількість медалей – 46, і США, які взяли найбільше золотих медалей – 11. Після успіху I Олімпійських ігор їх вирішено було проводити регулярно – кожні чотири роки у високосний рік.

1909 – укладено Угоду між Росією й Туреччиною про незалежність Болгарії

1917 – вступ США у І Світову війну

1919 – Одесу зайняли червоні частини під командуванням отамана Никифора Григор’єва, який у лютому перейшов із табору УНР до більшовиків. Залишаючи місто, інтервенти Антанти захопили 112 торговельних суден, навантажених різним майном. За наказом командування Червоної армії бригада Григор’єва мала бути розгорнута у 6-ту Українську радянську дивізію та наступати на Румунію для допомоги комуністичному повстанню в Угорщині. Отаман відмовиться виконувати цей наказ

1919 – публікація постанови народного комісаріату фінансів УСРР про обіг на території України “розрахункових знаків РСФРР” вартістю в 1, 2, 3 крб.

1920 – утворена Далекосхідна республіка зі столицею у Верхньоудинську (нині Улан-Уде) – прорадянська буферна держава між Росією і Японією, що існувала до листопада 1922 р.

1924 – на виборах в Італії абсолютну перемогу здобули фашисти

У 1938 році вчений-хімік Рой Планкетт відкрив політетрафторетилен, або тефлон.

1950 – секретною постановою Ради Міністрів СРСР спецпоселенці почали вважатися зісланими навічно

У 1965 році в США був запущений перший у світі комерційний супутник зв’язку «Рання Пташка», що працює на геостаціонарній орбіті.

1978 – заступник генсека ООН, Надзвичайний Повноважний посол СРСР при Об’єднаних Націях Аркадій Шевченко попросив політичного притулку у США

У 1985 році американець Вільям Шредер став першою в світі людиною, виписаною з лікарні зі штучним серцем.

1992 – міністри закордонних справ Росії, України, Румунії й Молдови ухвалили спільну декларацію про припинення вогню в Придністров’ї

1995 – Верховна Рада України ухвалила державний бюджет-1995 – через чотири з гаком місяці після початку року

2004 – президент Литви Роландас Паксас став першим у Європі президентом, якого зняли з посади в результаті імпічменту

Цього дня народилися:

1483 — Рафаель Санті, знаменитий італійський живописець та архітектор епохи Відродження.

1671 — Жан-Батист Руссо, французький поет-сатирик та драматург.

1812 – народився Олександр Герцен, російський письменник (“Хто винен”), революціонер, філософ і публіцист.

1836 — Микола Скліфосовський, відомий український і російський хірург (Народився у с. Дубоссари Херсонської губернії) Директор Імператорського клінічного інституту великої княгині Олени Павлівни в Санкт-Петербурзі, автор праць із воєнно-польової хірургії черевної порожнини. Як військово-польовий хірург один із перших запровадив у Російській імперії асептику та антисептику

1890 — Антон Фоккер, голландський авіаконструктор, який відомий завдяки створенню німецьких бойових літаків.

1945 — Боб Марлі, знаменитий ямайський музикант, який зробив популярною музику регі.

1965 — Едуард Драч, український бандурист, поет, бард, лавреат фестивалю Червона Рута-1989.

1973 — Олександр “Фоззі” Сидоренко, MC та DJ українського гурту ТНМК

Померли

1199 — Річард I Левове Серце, англійський король — у Франції від випадкової стріли загинув .

1520 — Рафаель Санті, італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження

1528 — Альбрехт Дюрер, німецький художник доби Відродження, математик і теоретик мистецтва.

1829 — Нільс Генрік Абель, норвезький математик.

1971 — Ігор Стравинський, композитор і диригент українського походження

1992 — Айзек Азімов, американський письменник, професор біохімії Бостонського університету, один з найвідоміших майстрів наукової фантастики.

Тетяна Кондратьєва