Навіть проводять міжнародний турнір «Траутманн» з ловлі цього цінного виду риби.

– Я родом з Вінниччини. Моя рідна хата стоїть на березі ставка. Коли я був ще зовсім маленьким, старший брат випадково перекинув мене в воду. Зараз він жартома каже: «Якби я тебе тоді не скупав, ти б зараз рибою не займався. Щоб відкрити центр сімейної риболовлі на форель, ми взяли в оренду занедбаний ставок на околиці Києва. У радянські роки ця водойма була частиною великого господарства з вирощування коропа.

Знадобилися значні капіталовкладення, щоб привести ставок в порядок: ми поглибили водойму, почистили дно, зробили рибальські вимостки, побудували альтанки… Крім форелі, запустили туди ще і осетрів. Форель – риба гірських річок, в яких навіть в розпал літа вода холодна. Ця порода риби добре почувається, якщо температура води не перевищує 12-14 градусів.

Але ми знайшли вихід: купуємо рибу на форелевих фермах Закарпаття і доставляємо в наш ставок в спеціальних цистернах, оснащених системою насичення води киснем (справа в тому, що форель не переносить кисневого голодування). Оскільки форель перестає їсти, якщо температура води піднімається вище 14 градусів, влітку ловля цього виду риби у нас припиняється. Ми спускаємо воду зі ставка і збираємо залишилася форель. Відновлюємо сезон риболовлі на цю рибу в кінці вересня. Зрозуміло, що рибалка у нас не безкоштовна. Спійману рибу людина може забрати з собою в свіжому вигляді або попросити її закоптити – у нас є коптильня.

Коли форелевий ставок вінничанина став популярним серед рибалок, він взяв в оренду і привів в порядок ще три сусідні водойми. Запустив в них щуку, коропа, білого амура, карася, а також різнокольорових (білих, чорних, червоно-білих) декоративних японських коропів.

– Я привніс в справу свій професійний досвід та організаторські навички, а партнери – гроші. Закінчив університет за спеціальністю «економіка і право», і першим же моїм місцем роботи стала фірма, яка займалася експортом морської риби і морепродуктів. У мене є організаторські здібності, я старанно працюю, тому мені запропонували стати директором фірми з вирощування та продажу риби. Під моїм керівництвом це підприємство було створено, що називається, з нуля. Я тривалий час пропрацював найманим топ-менеджером, поки не прийшло бажання самому стати власником бізнесу. Знайшов надійних людей, і ми організували фірму, співзасновником і директором якої я зараз є.

Віталіна Володимирова