Спілкувались про перспективу відкриття у місті літологічної експозиції, палеонтологічною музею, створення туристичних стежок!

– На Ямпільщині є все. Найперше, – це камінь, що інформує про зародження, існування життя, розповідає нашу історію. Є багато кар’єрів, вони показують пласти історії, його органіку. А чого лише вартує унікальний пісковик, пороги, граніти…Виявляється, що у світі є всього навського три місця, де вендобіонти виходять на поверхню.

Вендобіонти – це сукупність виявлених викопних організмів, які населяли Землю за часів едіакарія; усі вони населяли море; це були м’якотілі, в основному сидячі організми. Такі місця є біля Білого моря в Росії, Австралії і у нас, на Ямпільщині, в долині Дністра. Думаємо, що Молдова та Румунія першими приїдуть до вас, якщо буде такий музей із вендобіонтами. Їх туристичні кампанії зацікавлені у таких родзинках, а у вас їх багато, – повідомила місцевим науковиця Катерина Деревська.

Вже відомо, місцевий підприємець Віталій Гаїна готує кімнату у краєзнавчому музеї, яка буде представлена пісковиком та вже оформленими виробами. Роботи будуть у вигляді настінних панно. Саме у кар’єрі в с.Франківці на Ямпільщині єдине в Україні місце видобутку пісковику із вкрапленням кварцу та закам’янілого металу. 70% обробки каменю «Stone Queen» йде закордон, і європейцям особливо подобається фактурність каменю із природніми вкрапленнями та «трояндочками». Чоловік вже як 6 років займається обробітком каменю. Свого часу Віталій працював у Польщі, займався реставрацією старого Вроцлава.

Віталіна Володимирова