Православна церква 7 квітня відзначають одне з найважливіших християнських свят – Благовіщення Пресвятої Богородиці. Назва свята – Благовіщення – передає головний сенс пов’язаної з ним події: повідомлення Діві Марії благої звістки про зачаття і про народження нею Богонемовля Христа. На честь торжества дозволяється зробити послаблення в пості. Символом свята є білі голуби у синьому небі – як втілення благої звістки. Крім того, синій є кольором Богородиці, тому в цей день священники одягають блакитні ряси.

7 квітня День ангела імені відзначають: Марія, Йосип, Тихін, Сава, Василь, Гаврило, Устим, Феодосій, Пелагея

У світі відзначаються Всесвітній день здоров’я, День легкого пива, Міжнародний день бобра, День метричної системи, День народження регбі.

Цей день увійшов до історії людства такими подіями:

У 1348 році в Празі був заснований Карлів університет, один із найстаріших в Європі і перший слов’янський університет.

У 1795 році у Франції був ухвалений закон, який ввів метричну систему. Він у тому числі визначив й одиниці довжини – метр і маси – кілограм. Пізніше були виготовлені їхні платинові прототипи. У 1799 році вони були затверджені і передані на зберігання в Національний архів Франції. Але справді міжнародний характер система набула у 1875 році, коли 17 країн підписали метричну конвенцію, в якій метрична система заходів була визнана міжнародною, також були затверджені прототипи метра й кілограма для всіх країн. У наступні роки, у зв’язку з розвитком науки, техніки та міжнародних зв’язків, виникла низка приватних систем (похідних від метричної), що охоплюють лише окремі напрями. Тому в 1960 році на основі метричної системи мір був створений і затверджений єдиний, що охоплює всі області вимірювань, стандарт – «Міжнародна система одиниць (СІ)».

У 1827 році англійський фармацевт Джон Вокер продав адвокату Ніксону перші сірники, якими ми їх знаємо й сьогодні.

У 1926 році стався замах британки Віолетти Гібсон на життя італійського диктатора Беніто Муссоліні, але куля лише зачепила його ніс. Це була третя спроба ліквідувати диктатора.

У 1927 році американський вчений Герберт Айвс провів перше публічне телевізійне мовлення на велику відстань – із Нью-Джерсі в Нью-Йорк, передавши через мережі зображення тодішнього міністра торгівлі Герберта Гувера, майбутнього президента США.

1930 – в СРСР видано указ про розширення системи трудових таборів; їх передано в підпорядкування Головному управлінню таборів (ГУЛАГ) у складі ОГПУ

1935 – постанова ЦВК та РНК СРСР “Про заходи боротьби зі злочинністю неповнолітніх” – запровадження кримінальної відповідальності з 12 років

1939 – напад фашистської Італії на Албанію

1943 – швейцарський хімік Альберт Гоффман синтезував ЛСД

1943 – на Тернопільщині німцями розстріляно близько 1100 євреїв з гетто в Теребовлі, близько 1000 – в Збаражі та близько 700 – у Скалаті

1946 – заснована Кенігсберзька область у складі РРФСР, нині – Калінінградська область РФ (відійшла Радянському Союзу від Східної Пруссії за рішенням Потсдамської конференції)

У 1964 році IBM оголосила про народження легендарної System/360. Мейнфрейми цього типу будуть довго лідирувати на ринку і складати основу комп’ютерного парку більшості країн світу.

1969 – символічна дата народження інтернету – публікація RFC 1 під назвою “Host Software”

У 1975 році в Парижі пройшов останній концерт Deep Purple за участю Річі Блекмора.

1989 – у Норвезькому морі затонув радянський атомний підводний човен “Комсомолець”, 42 моряки загинуло

1992 – сформовано i почало функцiонувати командування Вiйськово-морських сил України

1994 – початок геноциду тутсі в Руанді: хуту вбили прем’єр-міністра країни Агату Увілінгіїману, її чоловіка і ще кількох цивільних осіб, а також десятьох бельгійських миротворців із контингенту UNAMIR (їх спочатку кастрували, потім статеві органи кожного солдата запхали йому до рота, а застрелили лише після наступних жорстоких тортур та знущань). Надалі за три місяці хуту вбили від 800 тис. до 1 млн. тутсі

1995 – президент України Леонід Кучма видав указ “Про створення державної скарбниці”

1997 – президент України Леонід Кучма підписав указ про відставку віце-прем’єр-міністра Віктора Пинзеника

2009 – Святослав Шевчук прийняв єпископську хіротонію.

За два роки він стане главою Української греко-католицької церкви

2010 – унаслідок протестних виступів та масових заворушень у Киргизстані відбувся урядовий переворот і відсторонення від влади президента Курманбека Бакієва.

Розгромлено будівлю парламенту, підпалено будівлю Генеральної прокуратури; натовп захопив будівлю телецентру. Уряд пішов у відставку. Президент втік із Бішкека в Ош; опозиція сформувала тимчасовий “уряд народної довіри”, який очолила колишній міністр закордонних справ Роза Отунбаєва.

У заворушеннях загинуло 87 людей.

Народилися

1880 – народився Олександр Богомазов, художник, засновник українського кубофутуризму, автор трактату “Живопис і елементи”

1893 – народився Аллен Даллес, американський державний та політичний діяч. Керівник секретних служб США у Європі під час ІІ Світової війни, директор ЦРУ в 1953-1961 рр.

1915 – народилася Біллі Холідей (Елеонора Маккей (Фейган)), американська джазова співачка, перша видатна джазова вокалістка

1919 – народився Омелян Пріцак, український історик, мовознавець, філолог-орієнталіст. Організатор української науки у світі, засновник і довголітній директор Українського наукового інституту Гарвардського університету, співзасновник Міжнародної асоціації україністів, редактор багатьох наукових часописів (на еміграції у США)

У 1930 році Ів Роше, французький підприємець, засновник косметичної корпорації «Yves Rocher».

У1939 — Френсіс Форд Коппола, американський кінорежисер («Хрещений батько»).

1954 — Джекі Чан (Чань Кунсун), американський кіноактор, каскадер, режисер і продюсер.

1959 — Чингіз Абдуллаєв, письменник, автор гостросюжетних творів.

1964 — Рассел Кроу, австралійський актор, лауреат премії «Оскар».

Померли

1340 — Юрій ІІ, король Галицько-Волинської держави. Намагаючись протистояти експансії Польщі та Угорщини, підтримував союзні відносини з Тевтонським орденом і Литвою. Прагнучи зміцнити князівську владу, вів боротьбу проти бояр, в якій спирався на міщан.

1614 — Ель Греко, іспанський художник.

1761 — Томас Баєс, англійський математик і пресвітеріанський священик.

1762 — П’єтро Гварнері, італійський скрипковий майстер, син Джузеппе Джованні Баттіста Гварнері.

1947 — Генрі Форд, американський конструктор автомобілів, засновник корпорації «Форд Мотор».

2009 — Дейв Арнесон, піонер створення рольових комп’ютерних ігор.

Тетяна Кондратьєва