Там були і вінницькі депутати. Днями раніше – обшукали готельно-ресторанний комплекс “Боржомі” Самвела Московського і знайшли там автомат та бойові патрони.

“Вінниця – комфортне місто для кримінальних “авторитетів” і бандитів”, – жартують тепер у нас.

– У “Марселі” спецназ заблокував “злодія в законі” та ще 20 “хуторян” із зброєю! Буде штурм чи бригада Самвела Московського сама здасться? – такі були перші версії появи по­лі­цейських кордонів о 8-й вечора під популярним рестораном “Марсель” у центрі Вінниці.

За іншою версією, поліція Вінниччини прийшла на день народження “авторитета” Самвела Манукяна (Московського), щоб зіпсувати йому свято і закрити заклад із повними столами під приводом порушення карантинних норм: 1 стіл = 4 відвідувачі. А за святковим столом було мінімум 30 досить відомих у Вінниці та Україні людей… І всіх їх КОРД намагався поставити до стінки із піднятими вгору руками та “пробив” всі паспорти відвідувачів “Марселя” у цей вечір…

На місці події під рестораном “Марсель” у той час знаходились 12 службових авто і більше 40 поліцейських у формі спецназу КОРД зі зброєю.

А коли до “Марселя” приїхав вінницький адвокат Олександр Білошкурський, то версія про день народження Самвела Манукяна в ресторані в компанії Дині та інших “хуторян” стала обростати деталями. Бо Самвел Московський – традиційно його підзахисний в судах.

За 10 хвилин із “Марселя” на вулицю крізь живу стіну поліції вийшов кремезний чоловік кавказької зовнішності та почав сваритись із копами.

Ось що він їм “пред’явив”:

– На Донбасі війна, а вони в таких крутих касках і броніках не воюють в АТО, а заважають відпочивати нормальним українцям.

Пішли мос…в їб…ти чи нє? Слава Україні! – кричав під “Марселем” Самвел Манукян.

Пізніше в ресторані на його замовлення заграли Гімн України, адже на одному із судів Самвел показував свої грамоти волонтера від Міністерства оборони…

У фіналі спецопера­ції, вве­чері 5 квітня, ресторан по­лі­ція закрила за порушення карантинних норм відвідувачами… І всіх клієнтів спецназ попросив на вулицю при тому, що столи ломились від закусок та напоїв… Стало зрозуміло, що день народження Самвелу Манукяну зіпсовано… Тому відомий у Вінниці та Україні “авторитет” залишив заклад зі сваркою та міцними словами на адресу начальника ГУНП Вінниччини полковника Івана Іщенка, якого обізвав “маніяком”…

Нагадаємо, що минулого року в іншому відомому ресторані Вінниці – “Європі” – стався інцидент із бійкою та поламаними меблями. І там також був задіяний Самвел… Після того конфлікту в “Європі” новий начальник поліції Вінниччини Іван Іщенко зустрівся із Самвелом та Динею в кафе біля вінницької Вежі… І та зустріч також закінчилась спецназом КОРД, який затримав двох “авторитетів” після різкої розмови із одеським начальником вінницької поліції.

Коротко зміст тієї “стрілки” Іван із Одеси – Самвел та Диня із Вінниці – виглядає так:

полковник Іщенко тоді поставив “авторитетам” 3 вимоги:

1. Вибачитись перед дружиною власника ресторану “Європа” і закрити збитки по меблях;
2. Не “бикувати”, поки він очолює поліцію області;
3. Не козиряти зброєю та не влаштовувати стрілянину у Вінниці та області…

На що головний поліцейський Вінниччини буцімто отримав відповідь та пом’ятий піджак зі словами: “Це наша земля, ми тут працюємо! А ти, Ваня, будеш диктувати свої умови вдома в Одесі…”

У СІЗО двоє затриманих “авторитетів” довго не просиділи, бо перед Днем юриста їх “святково” випустив на волю один одіозний суддя Вінниці, який не раз вже робив подібну послугу місцевому криміналітету…

До речі, “авторитет” Самвел Манукян одружений із першою дружиною колишнього керівника міської міліції Вінниці – Юрія Куцого, який помер в грудні 2015-го року від пневмонії…

Нині адвокат Самвела Манукяна так прокоментував цей гучний вечір у “Марселі”:

– Дійсно, мій клієнт Манукян Самвел Зурабович святкував свій день народження. І, відверто, вибрали цей заклад, оскільки було розуміння, що про святкування стане відомо правоохоронцям і можуть бути провокації. Ніхто не ховався за містом, як дехто в піонерських таборах. Ніхто не порушував громадського порядку, – заявив Олександр Біло­шкур­ський.

– Увагу привернули самі правоохоронці. Приводом задіяння спецпідрозділу КОРД було нібито повідомлення про знаходження у закладі озброєних людей. Наступна версія – порушення карантинних заходів. Всі гості були з посвідченнями осіб. Будь-якої зброї, і з дозволами, не знайшли. На пропозицію Самвела Манукяна розділити столи і присісти гостям по 4 чоловіки, правоохоронці відмовилися та повідомили, що в них “вказівка зверху” закрити заклад у зв’язку з порушенням карантинних вимог. Навіщо було таку постановку робити, залучати такі сили – так і залишилося незрозумілим.

Також по гарячих слідах повідомляли, що в тій компанії на дні народження Савела буцімто були три депутати міської ради Вінниці – ексобранець від “Свободи” Володимир Базелюк і нинішній представник ОПЗЖ у ВМР, Почесний громадянин міста Роман Аксельрод та ще один депутат від ОПЗЖ!

Але свободівець та спів­власник “ВМ Техніка” Володимир Базелюк першим спростував цю новину:

– Я не був у “Марселі” в понеділок ввечері… Мабуть, мене із кимось переплутали? Але телефон мені вже всі друзі обір­вали.

Водночас Почесний громадянин Вінниці Аксельрод підтвердив, що приїздив у “Марсель” як адвокат.

– Мене викликали в ресторан як правника, бо я маю відповідне посвідчення та лі­цензію. І там справді чинилось беззаконня. Бо люди святкували день народження без всякої зброї та конфліктів, – розповів депутат ВМР від ОПЗЖ Роман Аксельрод. – Це шоу, на мою думку, крутіше за “95-й Квартал”, і запис відео із цього міліцейського “беспределу” я передам у Верховну Раду…

Керівник поліції Вінниччини дав свій коментар щодо перевищення повноважень КОРДом і його власною “помстою” “авторитету” Самвелу Манукяну:

– На спецлінію надійшов сигнал про озброєну п’яну компанію у цьому закладі. За протоколом, який ми нині задіюємо в області на місце прибув спецпідрозділ КОРД. Всіх 22-х присутніх за столом було піддано поверхневому огляду… А власник закладу дійсно отримав адміністративний штраф за порушення правил карантину – один спільний стіл на тому святкуванні. Все було по закону, і я особисто контролював ситуацію на місці, – зазначив полковник Іван Іщенко.

– Це могла бути ваша “пом­ста” Самвелу та Дині за ту круту розмову під Вежею і “платний” вихід із СІЗО через суддю у міському суді?

– Я в такі ігри не граюсь… Був сигнал про озброєну компанію, ми його відпрацювали, зброю не знайшли…

Днями вінницька поліція провела обшуки ще і в готельно-ресторанному комплексі, де вилучила нарізний карабін та 250 бойових патронів. За повідомленнями пресслужби, цей заклад належить ще одному кримінальному “авторитету”.

Наші джерела повідомили, що мова йде про ресторан “Боржомі”, який також належить Самвелу Московському.

Роман Ковальський
Фото Сергія Хіміча