«Кожен медик чи інший працівник закладів охорони здоров’я Вінниччини може отримати одноразову грошову допомогу на лікування коронавірусу», — повідомила перший заступник голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна.

Сьогодні лікарі, медсестри, фельдшери, санітарки та інші працівники закладів охорони здоров’я — на «передовій» у боротьбі з коронавірусом. Головні лі­карі ковідних лікарень повідомляють, що палати переповнені. Багато важких хворих, яким потрібен цілодобовий нагляд. Медики уже валяться з ніг. Більшість з них уже перехворіла Ковідом. А для тих, хто хворіє, обласна влада передбачила матеріальну допомогу на лікування.

– Вінницька державна адміністрація розробила, а обласна рада на останній сесії прийняла обласну Програму підтримки та розвитку закладів охорони здоров’я області до 2025 року. Окремим пунктом цієї програми передбачена одноразова виплата на випадок захворювання на гостру респіраторну вірусну хворобу Ковід-19 у закладах охорони здоров’я при наданні медичної допомоги. Передбачається виплата матеріальної допомоги у розмірі 10 тис. грн медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я.

Створена міждепартаментська робоча група, куди увійшли фахівці профільного департаменту охорони здоров’я та реабілітації, департаменту фі­нансів, соціальної політики, які розроблять порядок здійснення виплат. Коли його затвердять, проєкт буде поданий на сесію облради, тоді ми зможемо здійснювати такі виплати.

Звичайно, важко спрогнозувати бюджет програми, але попередньо було передбачено 2 млн грн, — зазначила Наталя Заболотна.

Людмила ПОЛІЩУК