Фінальний етап. США призначають посланця із Нафтогазу Украіни.
Всі ми розуміємо, що як тільки запрацює цей проект Україна залишається із мільярдними збитками та щоденною загрозою масштабного вторгнення Росії.

Цікаво, як могла Німеччина, будучи у Нормандському форматі, знаючи всі ці ризики, погодитись і вже майже закінчити побудову такого небезпечно для її союзника проекту? – Для України це велике запитання.
Хоча вона сьогодні є «щитом Європи»!
Схоже нова адміністрація США це добре розуміє, тому ще одне зрушення:

Ще в середині березня Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати продовжать вживати заходів, аби не допустити завершення будівництва російського газопроводу.

Пізніше Держдеп США нагадав про можливість застосування санкцій проти компаній, які беруть участь у завершенні будівництва “Північного потоку-2”.

І ось стало відомо, що
Білий дім веде перемовини щодо призначення спецпосланника з припинення будівництва російського газопроводу “Північний потік-2”. На цю посаду розглядають Амоса Хохштейна, який працював у наглядовій раді Нафтогазу.
Хохштейн був спецпосланцем Держдепартаменту з міжнародних енергетичних питань близьким радником і довіреною особою тодішнього віце-президента Джо Байдена.

На початковому етапі, його роль буде зосереджена на веденні переговорів щодо того, як перешкодити будівництву трубопроводу, не відштовхнувши союзника США в Берліні. Потім повноваження посланника могли б розширитися, щоб він міг більш широко займатися міжнародними енергетичними проблемами.

Андрій Власенко