На тому ж таки з’їзді був затверджений і національний прапор ромів – синьо-зелене полотнище з червоною чакрою (колесом) посередині. Кольори прапора символізують небо і землю, а червоне колесо – кочове життя, а ще підкреслює зв’язок циган зі стародавніми індоаріями. Гімн ромів написаний на основі народної пісні «Джелем, джелем».

У 1972 році IRC став членом Ради Європи, а згодом був реорганізований у Міжнародний союз ромів (International Romani Union, IRU), що складався з конгресу, парламенту, президії та верховного суду честі. У 1986 році він був зареєстрований як неурядова організація в ЮНІСЕФ.

Згідно з офіційними даними, в Україні мешкає майже 48 тисяч циган. Називаються і неофіційні цифри – понад 100 тисяч. Найбільше їх на Закарпатті – до 20 тисяч (до речі, це єдина область, де роми проживають компактно). Є роми і на Вінниччині. Найбільш густозаселеними ромами районами Вінниччини є Козятинський та Жмеринський, оскільки тут у райцентрах розташовані вузлові залізничні станції. Живуть вони і у Вінниці(Старе місто), Чечельницькому Тростянецькому, Бершадському, Іллінецькому, Немирівському районах Загалом роми осіли і давно живуть приблизно у 40 селах Вінниччини. Донедавна велику спільноту Вінницьких ромів очолював Петро Огли. Його батько Буралій Огли був найстаршим бароном в Україні і помер у віці 108 років.

«Цигани» – збірний термін, такий як «слов’яни», «кавказці», «скандинави» або «латиноамериканці». До циганів відносяться кілька десятків народностей.

Як нація сформувалися в Персії (східна гілка) і Римської Імперії (вона ж Ромео, вона ж Візантія; західна гілка). Взагалі, зазвичай, кажучи про циган, мають на увазі саме західних циган (групи рому і калі). Циганські мови в переважній більшості є нащадками санскриту. Етнічно, цигани є нащадками аріїв, з дравідійською домішкою (дравіди – корінне населення Індії, завойоване аріями)

Під час Другої Світової Війни цигани брали участь у військових діях у складі як регулярних армій (СРСР, Франція; рядові, танкісти, військові інженери, льотчики, санітари, артилеристи і т. п.), так і партизанських груп, змішаних і чисто циганських (СРСР, Франція, Східна Європа). Партизанські дії циган проти фашистів іноді називають «Арії проти арійців».

У результаті систематичного спрямованого винищення циган фашистами в Європі померло близько 150,000 (для порівняння, в СРСР проживало від 60 000, за переписом, до 120 000, за припущеннями) циган. «Циганський Голокост» називається Калі Траш (є також варіанти Самударіпен і Параімос).

Термін «циганський барон» використовується циганами лише останні пару десятків років, і далеко не всіма. Це запозичення з ЗМІ та романтичної літератури. Термін використовується спеціально для спілкування з нециганами.

Коротке волосся у циган – це символ безчестя. Волосся остригали вигнаним і ізольованим. Досі цигани уникають зовсім коротких стрижок.

У циган є «небажані» професії, які зазвичай ховаються, щоб не «випасти» з циганського суспільства. Це, наприклад, фабрична робота, прибирання вулиць та журналістика.

Слово «лаве» в нашому жаргоні запозичене з циганської мови, де має форму «лове» (цигани не “акають”) і значення «гроші». Особлива національна страва ромів – їжак, смажений або тушкований. А ще – роми відомі пацифісти.

Носії циганських генів називаються романо рат. За романо рат визнається право, якщо вони захочуть, стати циганами. Романо рат є гітарист групи «Rolling Stones» Ронні Вуд, Юрій Любимов, Чарлі Чаплін, Анна Нетребко, Елвіс Преслі, Софія Ковалевська.

Тетяна Кондратьєва