Православна церква 9 квітня вшановує пам’ять мучениці Матрони. Жила Мотрона в місті Солуні в III столітті і з ранніх років дотримувалася християнської віри. В юнацькому віці її взяла до себе в рабині юдейка Павтіла, яка була дружиною місцевого воєначальника. Павтіла змушувала Мотрону відректися від християнства, наказувала своїм слугам морити бідну дівчину голодом і бити. Але Бог щоразу давав Мотроні терпіння і сили витримувати муки.Тоді розлючена Павтіла сказала слугам забити дівчину до смерті.

Її тіло скинули з міської стіни.

У свята кілька назв: «Матрона», «Напіврепиця», «Настовиця». Два останніх день отримав за те, що з’являвся наст – тверда кірка на снігу після відлиги.

9 квітня День ангела імені відзначають: Мануїл, Мануйло, Мефодій, Матрона, Феодосій, Олександр, Іван, Охрім, Кіндрат.

А ще 9 квітня у світі відзначають Всесвітній фестиваль вівсянки, День фінської мови, День дайв-барів, День єдинорога, День тиші, День китайського мигдального печива, День дбайливого зберігання антикваріату, День джин-тоніка,

9 квітня увійшло до історії людства такими подіями:

1241 – монголо-татарське військо перемогло армію поляків і німців під Легницею

1654 – російський цар Олексій Михайлович передав українським послам жалувані грамоти про протекторат над Україною як відгук на “Березневі статті” Богдана Хмельницького

У 1667 році в Парижі пройшла перша в світі публічна виставка мистецтв.

У 1682 році французький дослідник Робер де Ла Саль проголосив дельту річки Міссісіпі володінням короля Франції Людовика XIV, на честь якого й названа Луїзіана.

У 1747 році в Лондоні за звинуваченням у державній зраді був страчений Саймон Фрейзер, 11-й лорд Ловат. Він став останньою людиною в Англії, засудженою судом до обезголовлення.

У 1799 році англійський хімік Гемфрі Деві виявив анестезуючі властивості оксид азоту. Він з’ясував, що вдихання цього безбарвного газу викликає у людини стан, близький до сп’яніння. Саме тому він отримав назву «звеселяючий газ».

1865 – у Аппоматоксі (штат Вірджинія) армія генерала Роберта Лі капітулювала перед військами Півночі під командуванням Улісса Гранта. У США завершилася Громадянська війна
1919 – у Києві почалося Куренівське повстання – спроба захоплення міста селянськими повстанськими загонами на чолі з отаманом Ільком Струком, що тривала два дні. Загальна кількість повстанців становила, за радянськими джерелами, 3 тисячі.

Повстання було придушене частинами Червоної армії

1921 – у Ялті засновано музей Чехова.

1940 – німецькі війська вторглися у Данію і Норвегію.
Міністерство закордонних справ Німеччини підкреслило мирний і дружній характер цього кроку, здійсненого з метою попередження англо-французького вторгнення

1942 – у Кутах Станіславської області убито 1058 євреїв

1945 – взяття радянськими військами Кенігсберга; комендант Отто Ляш підписав акт про капітуляцію міста

1945 – повішений Вільгельм Канаріс, німецький адмірал і розвідник, екс-начальник абвера, якого підозрювали в підготовці замаху на фюрера. Тіло страченого спалили на багатті у дворі в’язниці

1945 – війська ІІІ Українського фронту зайняли центр Відня, захопивши будинки парламенту, ратуші, поліцейського управління, оперного театру, центрального європейського банку тощо

1953 – кінокомпанія “Ворнер бразерз” представила перший 3-D фільм – “Дім воскових фігур”

1957 – відновлено судноплавство по Суецькому каналу, перерване восени попереднього року після агресії Великої Британії, Франції та Ізраїлю проти Єгипту

1959 – НАСА оголосила про набір першої групи астронавтів, до якої увійшли Скотт Карпентера, Гордон Купер, Джон Гленн, Гас Гріссом, Уолтер Ширра, Алан Шепард і Дональд Слейтон.
У СРСР перша група космонавтів була сформована на рік пізніше

У 1963 році Вінстон Черчілль став першим іноземцем, якому Конгрес США присвоїв звання почесного громадянина США.

У 1966 році Ватикан скасував Індекс заборонених книг, що проіснував більш як чотири століття. До нього включалися неугодні Церкві твори богословів, учених і белетристів. Перший індекс був виданий у 1559 році з ініціативи Папи Римського Павла IV. На думку істориків і дослідників, це було невипадково. Річ у тім, що до свого обрання на цей високий пост Павло IV був верховним інквізитором. Останнє перевидання індексу відбулося в 1948 році й складалося з 4 тисяч найменувань різних творів. Серед повністю заборонених авторів були Джордано Бруно, Спіноза, Оноре де Бальзак, Жорж Санд, Декарт, Дені Дідро, Еміль Золя. За всі ці роки в світ вийшло 32 видання індексу. Примітно, що 12 із них були випущені вже у 20 столітті.

1968 – у Чехословаччині опубліковано програмний документ “Чехословацький шлях до соціалізму”, який пропонував економічні реформи та демократизацію громадського й політичного життя.
Так почалася “Празька весна”

У 1970 році Пол Маккартні заявив, що більше не буде співпрацювати з Джоном Ленноном, поклавши край існуванню «Бітлз» як гурту.

1974 – у Керчі спущено на воду перший радянський супертанкер “Крим” тоннажністю 182 тис. тонн

1977 — шведська група ABBA на тиждень очолила американський хіт-парад з піснею «Dancing Queen»

1989 — радянські війська розігнали мирну демонстрацію у Тбілісі, ці криваві події отримали назву Трагедія 9-го квітня. 16 людей загинуло

У 1989 році американець Дуглас Енгельбарт був удостоєний почесного призу Массачусетського технологічного інституту (500 тисяч доларів) за винахід комп’ютерної миші.
1990 — у Львівській опері відбулося перше засідання Львівської обласної ради першого демократичного скликання

1992 – Верховна Рада прийняла постанову “Про додаткові заходи щодо забезпечення набуття Україною без’ядерного статусу”.У постанові підтверджувався взятий Україною курс на мирне співробітництво з усім світовим співтовариством, позаблоковість, нейтралітет і дотримання у майбутньому трьох неядерних принципів, призупинялось вивезення з території України тактичної ядерної зброї до розробки й запровадження в дію механізму міжнародного контролю за її зміцненням з участю України

2003 — Європарламент схвалив вступ у Європейський союз 10 нових членів: Кіпру, Мальти, Естонії, Латвії, Литви, Угорщини, Польщі, Чехії, Словаччини й Словенії

2005 — спадкоємець британського престолу Чарльз, принц Уельський одружився із Каміллою Паркер-Боулз.

2015 —в Україні набув чинності закон про декомунізацію

Народилися

1933 — Жан-Поль Бельмондо, французький актор («Професіонал», «Один шанс на двох»)

У 1932 році Карл Перкінс, один з першопрохідців рок-н-ролу.

У 1932 році народилася одна з найзнаменитіших мавп в світі – шимпанзе Чита, яка знімалася у фільмах про пригоди Тарзана і занесена в Книгу рекордів Гінесса як головний довгожитель серед мавп (71 рік). За словами дослідників, шимпанзе в дикій природі живуть від 40 до 45 років і до 50 в неволі. У березні 1995 року персонаж Чита був удостоєний Зірки слави на алеї в Палм-Спрінгс, Каліфорнія, США.

У 1926 році Хью Хефнер, американський видавець, засновник журналу «Playboy».

У 1919 році Іван Михайлович Савченко, інженер-кораблебудівник, один з найбільших в СРСР фахівців в області атомного підводного кораблебудування і технології суднобудування.

У 1918 році Йорн Утзон AC, датський архітектор, спроектував будівлю Сіднейської опери

Померли

2015— Богдан Сорока, український художник-графік

2011— Сідні Люмет, американський режисер, продюсер, сценарист, актор. 2003 — Олександр Кривенко, український журналіст.

2003— Хорхе Отейса, іспанський скульптор.

У 1626 року Френсіс Бекон, англійський політик, державний діяч, вчений, есеїст, філософ, один з творців емпіризму, лорд-канцлер Англії.

У 1557 році Мікаель Агрікола, лідер лютеранської Реформації в Фінляндії, засновник фінської писемності. Учень Мартіна Лютера. Перший протестантський єпископ Фінляндії в місті Або (Турку).

У 1492 році Лоренцо Медічі, правитель Флоренції в епоху Відродження, поет, покровитель наук і мистецтв

Тетяна Кондратьєва