– Працюю вчителькою. Захворіла на Ковід ще у січні. Два тижні лікувалася вдома. Сімейний лікар виписала на 5 днів лікарняний листок, а на решту — дала якусь довідку, пояснила, що немає бланків листів непрацездатності. Як виявилося, такі довідки «соцстрахом» не оплачуються, — обурюється Надія Григоренко із Жмеринки.

Вихователька одного із ДНЗ Вінниці повідомила, що лікувалася від коронавірусу місяць — два тижні у лікарні і ще два вдома.

– Якщо у лікарні медикаменти були безкоштовні, то вдома на реабілітацію від важкого Ковіду витратила усі свої заощадження. З лікарні видали «лікарняний», а сімейна дала довідку. Сказала, коли будуть бланки, поміняє на листок непрацездатності. То коли ж вони уже будуть? Що це за бардак із цими лікарняними? — у розпачі Ольга Вознюк.

Чому немає бланків? Що за довідки видають замість них? І як людям отримати кошти – запитали у профільному департаменті. Там пояснили, що лікарняними займаються в обласному інформаційно-аналітичному центрі медичної статистики. Ось як прокоментував цю ситуацію керівник центру Василь Железняк:

– Централізованою закупівлею бланків займається Міністерство охорони здоров’я. Щороку у травні проводиться тендер, потім укладається угода на виготовлення, і через три-чотири місяці усі лікувальні заклади області мали бланки листів непрацездатності. Колапс виник у цьому році з двох причин.

По-перше, розраховували, що увійдуть в дію електронні лікарняні, але система так і не запрацювала. А по-друге, ніхто не розраховував на таку кількість хворих на Ковід. Років 10 тому виникала так ж проблема. Тоді теж тимчасово видавали довідки замість лікарняних листів, які потім обмінювали. Зараз ситуація повторюється. У нас був резерв — 2000 бланків, ми їх роздали по лікарнях, де лікуються хворі з коронавірусом, для пацієнтів, які по 3-4 тижні на лікарняному. До нас часто звертаються люди з питанням лікарняних. Але цю проблему мають вирішити у Києві. За найкращими прогнозами бланки будуть через пів року, не раніше. Лікарняні виплатять однозначно, бо кошти зберігаються на рахунку фонду соціального страхування, але пізніше.

А ось як пояснили ситуацію в управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Вінницькій області:

– Довідки, що видаються в закладах охорони здоров’я, не є підставою для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду.

Після отримання бланків листків непрацездатності обмін довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності встановленого зразка проводиться лікуючим лікарем.

Людмила ПОЛІЩУК