Днями на спецлінію 102 надійшло повідомлення від 19-річної мешканки села Юрківці.

Діана повідомила, що заміновано навчальний заклад у сусідньому селі Ситківці і  незабаром там має статись вибух. Вибухотехніки та слідчо-оперативна група перевірили приміщення школи та прилеглу територію. Повідомлення про замінування  виявилося хибним. Порушницю затримали за місцем проживання…

– Дівчина проживає у селі Юрківці, має батьків, двох братів, бабусю, — розповідає Наталія Гудима, начальник сектору ювенальної поліції Гайсинського районного управління поліції.

— Раніше вона навіть лежала у стаціонарі, де їй проводили психіатричну експертизу для визначення, чи осудна. Діагнозу ніякого не встановили, визнали осудною. За чергове «мінування» у Вінниці громадянка перебувала під домашнім арештом. Але і це її не стримало від нового злочину. 30 березня вона зателефонувала до поліції і повідомила, що замінована загальноосвітня школа у Ситківцях. Це сталось о 17.00, дітей та вчителів не було вже. Поліція та вибухотехніки приїхали дуже оперативно, на щастя, повідомлення не підтвердилось. А саму громадянку затримали… Чесно кажучи, ми вже втомились від витівок Діани. Територія нашого обслуговування – 5 ОТГ. І щоб ми мали комусь допомогти чи зреагувати на якусь подію по ділу, то поліцейські їдуть за 50 кілометрів в один бік, бо якась Діана хоче когось подресирувати… Дівчина  неодноразово повідомляла у поліцію про вчинення злочинів, але жодне звернення  не знайшло свого  підтвердження. Щоб ви розуміли, за день бувало по 10-20 дзвінків від неї, що її то побили, то зґвалтували. Правоохоронці виїжджали, а дівчина не виходила з будинку і казала нам: «Я вас буду дресирувати. Я з вінницькими так зробила, ніхто мені нічого не зробив. І з вами так робитиму, і нічого мені не буде».

Односельчани зізнаються – теж не в захваті від такої поведінки 19-річної Діани.

– Вона ходить селом і всім каже, що елітна проститутка, заробляє шалені кошти. В неї 25 пар «лабутенів», безліч брендових сумок, вона начебто наймає квартиру на добу і має постійних клієнтів. За день — до 14… Але чи правда це – невідомо. Перед виборами минулого року було зареєстровано повідомлення про те, що працівники Немирівського відділення поліції зґвалтували дівчину. Це теж була Діана. Вона назвала два прізвища і знову ж втекла. Приїхала інспекція по особовому складу, внутрішня безпека, ДБР… Правоохоронцям провели експертизу, нічого не підтвердилось. Уявіть, що вони пережили через цю брехню. Саму ж Діану знайшли у Вінниці через три дні.

Відносно правопорушниці полі­цейські склали 33 адміністративні протоколи за ст. 183 КУпАП (завідомо неправдивий виклик спеціальних служб). Санкція статті передбачає накладення штрафу до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За «мінування школи» Діану забрали в СІЗО на 60 діб без права застави. Коли суддя зачитував рішення, вона навіть хотіла порізати собі вени, бо була впевнена – і цього разу вийде на волю. Навіть хвалилась, що родичі наймуть дорогого адвоката, але за два дні її ніхто навіть не навідав….

Самі ж правоохоронці стверджують, що, згідно з законом, Діана мала б відшкодувати кошти за неправдиві виклики. Втім, вона не працює, тож це було складно. За фактом неправдивого повідомлення про замінування слідством розпочато кримінальне провадження за  ч. 2 ст. 259 Кримінального кодексу України. За таке правопорушення порушниці загрожує до 8  років ув’язнення.

Віталіна Трудько