Весна в Немирові починається на господарстві подружжя Науменків. Тут уже в лютому починають розквітати тюльпани, нарциси, крокуси та гіацинти.

Пані Олена заради квітів покинула вчителювати. Каже, що тепер рослини – її вихованці.

– Теплицями у нас займалися ще батьки чоловіка. Тато був агрономом, а мама – ланковою, тому вони добре розуміються у цій справі. Ми спочатку їм допомагали. А потім і свою першу теплицю змайстрували. Там вирощували зелену цибульку на Новий рік. А потім розсаду. Влітку – огірки і помідори. Але якось, подорожуючи Закарпаттям, побачила, що там люди професійно займаються квітникарством, реалізовують вирощену красу та заробляють непогані гроші. Квіти завжди були моєю віддушиною. Якщо інші на городі картоплю садять, то я – лілії. Тому вирішила спробувати зайнятися квітникарством і собі, – розповідає Олена Науменко.

Першими у теплицях з’явилися чорнобривці та калачики.

– Попросила чоловіка виділити мені клаптик землі на наші звичайні айстри, чорнобривці, пеларгонію, яку в народі називають калачиками.

Спочатку квіти тулилися біля цибульки. Та з часом таки витіснили її і навіть розсаду. Так ми почали займатися тільки вирощуванням квітів та вазонів, – додає Олена.

Сьогодні не вистачить пальців на руках, щоб перелічити усю ту красу, яка квітне у її теплицях: альстромерія, пеларгонія, петунія, бальзаміни, бегонії різних сортів, агератум, сульфінії 25 кольорів, бакопа, лобелія, гвоздики багаторічні, вербена та ще багато інших рослин. Але для усієї цієї розкоші подружжя Науменків працює майже цілодобово.

– Коли були тюльпани, то прокидалися о 5-й ранку, щоб їх зрізати ще в бутонах. Зараз робота в теплицях починається трохи пізніше – із 7-ї ранку. Але поливати треба тричі на день, влітку ще частіше. А на полив тільки однієї теплиці затрачається майже дві години. Теплиці у нас три, будується четверта. Це важка праця, але приносить задоволення! У наші теплиці приходить онокохвора знайома, як на терапію. Каже, що зцілюється кольорами та духмяними запахами. І це дійсно так. Коли доглядаєш квіти, забуваєш про усі негаразди – це душевні ліки для усіх! – впевнена Олена.

Вирощену красу подружжя реалізує у власному магазинчику у центрі Немирова. Каже, що ціни дуже помірні, бо продукція своя, а не імпортна. До неї за квітами приїжджають з усіх куточків України.

– Вже вийшли трохи на вищий рівень. Можемо навіть замовляти черенки і сіянці з Голландії. А раніше сама займалася черенкуванням. Приємно, що десь там, у далекій Голландії, вирощують розсаду саме для немирівчан. Ніколи не використовую “хімію” для лікування рослин. Одна донька у нас лікар, то радить лікувати рослини, як людей. Коли вкрай потрібно, то підбираємо біопрепарати, – розповідають квітникарі.

Подружжя Науменків у Немирові асоціюють із хризантемами, бо минулого року на День міста їхніми хризантемами уквітчали центр міста.

– У нас більше ста видів хризантем. А скільки кущів – то важко порахувати. Приємно, що ми зробили свій посильний вклад у розквіт рідного міста. Тепер наша праця милує око місцевих та приїжджих, – задоволені Науменки і запрошують усіх бажаючих до своєї квіткової оранжереї.

Людмила ПОЛІЩУК