Її квіткові стебла досягають 10-25 см заввишки. Спершу з’являються квіти. Листочки проростають пізніше. Верхня гладка частина листя на дотик холодна – «мачуха», а нижня приємна, пухнаста, м’якенька – «мати».

– Для виготовлення ліків використовують листя і квіткові кошики. Їх збирають рано навесні, на початку розпукування, листя — у кінці травня і в червні. Зібрану сировину сушать, листки розкладають білим боком догори, — каже наш читач-травник Андрій Бобрусь. — Використовують як відхаркувальний, пом’якшувальний, протизапальний, потогінний, жовчогінний та слабкий спазмолітичний засіб.

У науковій медицині настій листя підбілу (мати-й-мачухи) призначають при ларингітах, трахеїтах, хронічних бронхітах, бронхопневмонії, бронхіальній астмі, бронхоектатичній хворобі тощо. У народній медицині настій листя мати-й-мачухи п’ють при гарячці, катарах шлунка, кишок і сечового міхура, при запальних процесах у нирках, водянці та як гіркоту для збудження апетиту й по­ліпшення травлення при хронічних ентероколітах.

Сирий сік вважається добрим жовчогінним і потогінним засобом, його рекомендують пити при туберкульозі легень і скрофульозі. Розім’яте свіже листя прикладають до наривів, інфікованих ран, виразок та фурункулів.

Валентина Лісова