Деякі громадяни, зокрема пенсіонери, мають низький рівень доходу, якого не вистачає для особистих потреб та оплати комуналки. Для такої категорії передбачені субсидії.Але розмір субсидії за лютий 2021 року помітно зменшили у порівнянні з січнем 2021-го. Чому?

Цей перерахунок був проведений у зв’язку з введенням урядом фіксованої ціни на блакитне паливо. Коли розраховувалися субсидії за перший місяць цього року, то закладали ціну на газ 9,90 грн/куб, а в лютому уряд ввів єдиний граничний тариф для населення 6,99 грн/куб. Таку ж вартість газу встановили і за січень, а субсидії перерахували. За березень українці отримали суму житлової субсидії або пільги з ціною блакитного палива 6,99 гривні за куб.

До речі, із 1 травня 2021 року всіх українських споживачів газу переводять на річні тарифи, які за розрахунками уряду зможуть захистити населення від сезонних і ринкових стрибків цін.

Нові “річні” ціни постачальники повинні представити до 25 квітня.

Це нововведення не вплине на одержувачів субсидії або пільговиків. Субсидії або соціальні виплати при зміні постачальника блакитного палива скасовуватися не будуть і так і  залишаться монетизованими.

Ірина ЗОНОВА