Україна перемогла у медальному заліку на дорослому чемпіонаті Європи з важкої атлетики. В її складі був вінницький тренер збірної Костянтин Соцков і провідний штангіст нашого регіону Руслан Кожакін.

Загалом, українські важкоатлети завоювали 17 медалей – 10 золотих, 3 срібні і 4 бронзові. Це нагороди за загальний результат, ривок і поштовх. Друге місце здобула збірна Болгарії, а на третє в останній день вийшла збірна Грузії.

Спортсмен Вінницької школи вищої спортивної майстерності Руслан Кожакін ввійшов в п’ятірку найсильніших штангістів Європи. Він приніс України важливі залікові очки, які нараховуються за місце не нижче десятого.

Руслану Кожакіну – 26 років, майстер спорту України. Тренується під керівництвом одразу двох наставників – Костянтина Соцкова і Дмитра Бабича.

Деталі його успіхів розповів старший тренер національної збірної України серед чоловіків Костянтин Соцков:

– Руслан Кожакін зупинився в кроці від п’єдесталу. Йому лише 0,5 кг забракло, аби стати призером у поштовху. Руслан вперше виступав на змаганнях такого рангу. Для вінницької важкої атлетики це справжній прорив,таке сталося вперше в історії незалежної України. Руслану лише пару кг взятої ваги не вистачило, щоб виконати норматив майстра спорту України міжнародного класу. Думаю, що наступного разу він йому підкориться. В грудні цього року він виступатиме на чемпіонаті світу в Грузії. Але перед цим в червні боротиметься за медалі на чемпіонаті України.

-Костянтине, профільне Міністерство дозволило їхати на змагання до країни-агресора? Багато людей вважають, що українським спортсменам наразі варто ігнорувати змагання у Росії…

-Міністерство не фінансувало цю поїздку до РФ. Але ми все ж змогли провести якісну підготовку та поїхати на чемпіонат Європи. Дякуємо всім небайдужим, хто долучився до цього , адже сама підготовка та відрядження на змагання – це величезні кошти. Нинішній чемпіонат Європи слугував ліцензійним відбором на найближчі Олімпійські ігри, тому було й ухвалено рішення взяти в ньому участь.

Фелікс ЖАНІН