Верховна Рада ініціює об’єднання на базі Пенсійного фонду трьох соціальних фондів – Фонду соцстрахування, Фонду загальнообов’язкового державного соцстрахування на випадок безробіття та Держслужби зайнятості.

Про це йшлося під час чергового засідання комітету ВРУ з питань соціальної політики і захисту прав ветеранів, – повідомляє Укр.нет 10 квітня.

Причиною приєднання соцфондів стала їхня збитковість, затримка виплат населенню та неефективне управління. Нестачу коштів у бюджетах соцфондів покривають за рахунок дотацій із держбюджету.

Ініціативу об’єднання ще з 2020-го року обговорюють у вищих органах влади. Це має підвищити якість виконання завдань, пов’язаних із соцвиплатами. Серед них – допомога на випадок тимчасової непрацездатності, допомога з вагітності та пологів.

-Затримка виплат становить більше 20 робочих днів або 1,8 млрд грн, непрофінансовані заяви-розрахунки на 800 млн грн, термін оплати яких – 10-ть робочих днів, згідно із законодавством. На засіданні уряду було ухвалено рішення про виділення  400 млн грн для часткового перекриття боргу, – розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Ірина ЗОНОВА