– В області працює дев’ять мобільних бригад, які пройшли навчання по роботі з вакциною CoronaVac, – повідомила заступник директора профільного департаменту Тетяна Бондаренко. Вона підкреслила, що мобільні бригаду будуть щеплювати й тих, які не можуть самостійно дійти до пункту щеплень. -Сьогодні 2430 таких людей в області потребують вакцинації. Тому за попередніми розрахунками, залишиться певна кількість доз для вакцинації освітян, які працюватимуть на ЗНО. Це близько тисячі освітян, з них понад 400 погодилися на вакцинацію, – зауважила Тетяна Бондаренко.

Говорячи про побічні ефекти отриманої вакцини, заступник директора Департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОДА, відмітила, що в інструкції для неї описані такі ж, як і для інших вакцин. Найпоширеніші реакції – це біль в місці ін’єкції, м’язева слабкість та незначне підвищення температури, яке за добу минає.

– Клінічні дослідження пройшли всі вакцини, які надходять в Україну. За різними клінічними дослідженнями, ефективність вакцини CoronaVac складає від 60 до 80 %. Водночас, варто зауважити, що ефективність препарату залежить не лише від самої вакцини, але і від стану імунної системи людини та імунної відповіді організму, – наголосила Т. Бондаренко.

Людмила ПОЛІЩУК