Через карантин є проблема з донорською кров’ю.

Військові – донори здали майже 15 літрів крові.

У Вінницькій обласній станції переливання крові вперше пусті коридори. Через епідемію коронавірусу, донори не приходять, скаржаться лікарі. Запаси крові швидко вичерпуються — катастрофічно не вистачає рідкісної групи крові.

«Люди переживають за свою безпеку в умовах епідемії коронавірусу. Донорів нема, немає крові. Нині бракує четвертої групи з позитивним і негативним резус-фактором. Цю кров потребує дитяча обласна лікарня й онкологічний диспансер. Тому, ми дуже вдячні військовій частині 3008, яка постійно відгукується на наші прохання», – головний лікар Вінницької обласної станції переливання крові Оксана Банах.

На прохання медиків відгукнулися гвардійці військової частини 3008. Вже декілька днів військові приходять у центр переливання, щоб поділитися кров’ю. Різні за віком та званням, але об’єднанні спільною метою – врятувати життя онкохворим.

«Я не можу стояти осторонь. Бути донором – почесна і благородна справа. Адже саме донори ціною своєї власної крові рятують життя іншим», – нацгвардієць військової частини 3008 Артем Юдін.

Спершу військовим міряли температуру та проводили медогляд. Далі — напували чаєм з печивом, щоб отримати допоміжну дозу глюкози. І лише тоді збір крові. Серед донорів у військових одностроях є і жінки. Оксана Панфілова кров здає не вперше. Військовий медик, як ніхто знає, що таке врятувати життя.

-Я свідомо стала донором крові, тому що це рятує людське життя. Переливання крові дозволяє щорічно рятувати мільйони людей. Життя цих людей залежить від тих, хто приймає свідоме рішення здати кров.

За статистикою, один донор крові може врятувати життя трьох людей» фельдшер патрульного батальйону старший сержант Оксана Панфілова.

Військові – донори здали майже 15 літрів крові. Щоб врятувати одного хворого – потрібно двох донорів. Таким чином 30 вінницьких нацгвардійців сьогодні зберегли життя 15 пацієнтам.

Медики закликають вінничан приходити та долучатися до порятунку життів, адже вже не здатні забезпечити потребу у крові всіх лікувальних закладів.

Адреса станції переливання крові: вул. Пирогова, 48. Телефон: 0432-67-15-39.

Валентина Лісова