У народному календарі 15 квітня – день Тита . Цей святий покровительствує всім справам, котрі пов’язані з прибутком. Титу моляться, щоб він зробив роботу вигідною, а рік успішним, приніс процвітання і достаток. Інша назва – Бариш-день. Його святкували дуже старанно, щоб не втратити весь прибуток протягом усього року.

15 квітня День ангела імені відзначають: Полікарп, Григорій, Анастас, Юхим, Тит, Сава, Микита, Федора

Крім цього сьогодні День незалежності Ізраїлю. Згідно з доповідями ООН, Ізраїль має найвищий рівень грамотності в Південно-Західній Азії. В державі існує розвинена державна система медичних установ, яка гарантує рівні можливості по отриманню медичних послуг усіма громадянами. Ізраїль посідає друге місце серед країн, що займаються космічними програмами.

День незалежності Ізраїлю – єдиний офіційний неробочий день в Ізраїлі – головне державне свято Ізраїлю, що відзначається щорічно на згадку про проголошення Держави Ізраїль 14 травня 1948 року. За єврейським календарем це 5 ияра 5708.

День працівників кримінального розшуку України. 15 квітня 1919, Декретом Раднаркому України була утворена окрема секція судово-кримінального розшуку. Карний розшук здійснює вкрай необхідну підготовчу діяльність до попереднього слідству для органів звинувачення. Не секрет, що з роками не раз змінювалася правова база та структура карного розшуку, але завдання були незмінні.

15 квітня у світі відзначають день мистецтва. Перший Всесвітній день мистецтва пройшов 15 квітня 2012 року. Дата свята обрана на честь дня народження Леонардо да Вінчі, як символу миру в усьому світі, свободи слова, терпимості і братерства, свідоцтва про вплив витончених мистецтв на інші області і сфери нашої діяльності.

День лікаря – лаборанта (Міжнародний день фахівця з лабораторної діагностики, ще Міжнародний день науки про біомедичні лабораторії)

День екологічних знань в Україні (відзначається з 1996 року за ініціативою природоохоронних НУО)

15 квітня увійшло до історії людства такими подіями:

1450 — французи завершили відвоювання Нормандії.

1540 – король Польський і Великий князь литовський Сигізмунд І Старий своєю грамотою надав привілей на заснування міста воєводі руському Яну Тарновському; дата заснування Тернополя

1657 — Козацька рада в Чигирині затвердила спадковість при передачі гетьманського звання від Богдана Хмельницького до його сина Юрія.

1729 — відбулася прем’єра ораторії Й. С. Баха «Страсті за Матвієм».

1874 — невизнані паризькі художники Моне, Ренуар, Пісарро, Сезанн, Деґа відкрили на бульварі Капуцинів свою власну виставку. 1784 – в Ірландії відбувся перший політ на повітряній кулі: містер Россо та 10-річний хлопчик-барабанщик, який вказував людям на землі на місце перебування аеростата, впродовж двох годин перелетіли з Дубліна до Ретоута.

1881 – у Санкт-Петербурзі повішено п’ятьох народовольців, які брали участь у замаху царя Олександра ІІ (Перовську, Желябова, Кибальчича, Михайлова й Рисакова)

1912 — в Атлантичному океані під час свого першого рейсу внаслідок зіткнення з айсбергом затонув лайнер «Титанік».

1919 — у Росії почалося створення системи концентраційних таборів. Започатковано майбутній “архіпелаг ГУЛАГ”

1920 — у ході І Зимового походу решток Дієвої армії УНР чорні запорожці захопили вузлову станцію Вознесенськ.

1922 – чехословацький уряд вирішив пожертвувати голодуючим УСРР 25 вагонів продовольства

1923 — почалося масове виробництво інсуліну для лікування діабету.

1927 – Швейцарія та СРСР встановили дипломатичні відносини

1940 — у Москві СРСР і Японська імперія підписали пакт про нейтралітет, а також заяву про непорушність кордонів Монгольської Народної Республіки та Манчжоу-Го.

1943 — союзники створили об’єднане командування морськими операціями в Середземному морі.

1948 — відбулося перше військове зіткнення між ізраїльтянами й арабами.

1950 — МВС СРСР наказало залишити виселених із Західної України оунівців навічно в спецпоселеннях

1951 — у Лондоні вперше пройшов конкурс «Міс Всесвіт».

1955 — у Чикаго Рей Крок відкрив першу закусочну мережі «Макдональдс».

1979 — найбільш руйнівний землетрус у Чорногорії, тодішній частині Югославії.

1989 – на стадіоні “Хіллсборо” в Шеффілді у тисняві перед півфінальним матчем на Кубок Англії між “Ліверпулем” та “Ноттінгем форест” унаслідок хибних дій поліції загинуло 96 уболівальників “Ліверпуля”

1993 — президент Туркменістану С.Ніязов оголосив про перехід туркменської мови з кирилиці на латиницю.

1994 — Україна увійшла до економічного союзу країн СНД на правах асоційованого члена.

1998 – у Запоріжжі зареєстровано українсько-корейське СП “АвтоЗАЗ-Daewoo”, прийнято статут СП, відбулися перші збори засновників. Згідно з інвестиційною програмою, СП “АвтоЗАЗ-Daewoo” (статутний фонд – $300 млн, розподіл часток 50:50) виготовлятиме п’ять нових моделей автомобілів

2000 — на Північному полюсі приземлилися 22 українські парашутисти.

2001 — свою першу перемогу в перегонах «Формула-1» здобув молодший брат триразового чемпіона світу Міхаеля Шумахера, Ральф Шумахер, який на машині «Вільямс» виграв Ґран-прі на трасі в Сан-Марино

Цього дня народилися:

1452 – Леонардо да Вінчі, італійський художник, скульптор, математик.

1707 – Леонард Ейлер, визначний математик, надзвичайно продуктивний (866 публікацій), основоположник багатьох галузей математики, зокрема аналізу.

1793 – Фрідріх Струве, німецький астроном, директор Пулковської обсерваторії, основоположник навчання про бінарні зорі.

1800 – Джеймс Росс, британський офіцер, дослідник Арктики та Антарктики. У 1841 році він відкрив море, назване пізніше його іменем, і частину Східної Антарктиди, названу Землею Вікторії.

1844 – Теофіл Копистинський, український художник-реаліст, портретист, реставратор.

1894 – Бессі Сміт, американська співачка, “імператриця блюзу”.

1896 – Микола Семенов, радянський хіміко-фізик, єдиний радянський лауреат Нобелівської премії з хімії (отримав в 1956 році спільно з Сирілом Хиншелвудом).

1904 – Аршиль Горкі, американський художник вірменського походження, один із засновників “абстрактного сюрреалізму”.

1905 – Серж (Сергій) Лифар, балетний танцівник і хореограф українського походження.

У 1912 році Кім Ір Сен, вождь Корейської Народно-Демократичної Республіки (1948-1994).

1921 – Георгій Береговий, український льотчик-космонавт, двічі Герой Радянського Союзу.

1933 – Борис Стругацький, радянський письменник-фантаст, брат Аркадія Стругацького.

1936 – Олег Чорногуз, український письменник, журналіст, головний редактор журналів “Перець” та “Вус”, автор численних книжок гумору та сатири. Народився на Вінниччині, працював у Погребищенській районній газеті, певний час був завідуючим відділу сатири та гумору в газеті «Вінницька правда». Твори нашого земляка, короля гумору перекладені на 22 мови світу.

1938 – Роман Безпалків, український живописець. Член Національної спілки художників України.

1941 – Балаян Роман Гургенович, український кінорежисер, сценарист і кінопродюсер

У 1944 році Дудаєв Джохар, перший президент Чечні (1991-1996), генерал.

У 1949 році Алла Пугачова, радянська співачка, російський продюсер.

1960 – Філіп, король Бельгії.

1987 – Олександр Гвоздик, український професіональний боксер у напівважкій вазі.

Померли

У 1998 році Пол Пот, диктатор Камбоджі, лідер червоних кхмерів.

У 1881 році Микола Іванович Кибальчич, народоволець-терорист українського походження, учасник замаху на Олександра II., В камері смертників розробив проект реактивного двигуна (страчений в Петербурзі).

У 1865 році Авраам Лінкольн, 16-й президент США, визволитель американських рабів, помер від смертельної рани, отриманої напередодні.

1765 – помер Михайло Ломоносов, перший російський вчений-природознавець світового значення, історик, астроном і філософ.

Тетяна Кондратьєва