«33-й канал» неодноразово повідомляв пр схеми дерибану української землі. І ось чергова. Люди роками відстоюють пасовище, єдине на два села та містить меліоративну систему з державним майном. Тепер вони вимушені самотужки виганяти людей з пасовища.

– Під час оранки мочарів знайдено уламки меліоративної системи (труби), — розповідають жителі села Кацмазів. — 29 лютого 2020 року на Кацмазівське пасовище заїхали чужі трактори та почали орати землю, на якій вже близько 40 років випасається сільська худоба. Жителі зібралися та спільними зусиллями зупинили оранку. Нам заявили, що поле все одно відберуть.

Зараз мешканці села Кацмазів та селища Настасіївка, що знаходяться за 25 км від районного центру – най­бід­ніші в районі. Бо єдиним заробітком в їхньому селі є корови та молоко – немає жодної іншої роботи. У Кацмазові приживає 680 осіб, і жителі тримають 260 одиниць рогатої худоби.

– Наше село знаходиться в критичному стані. Ми дійсно виживаємо на молоці. У селі чимало дітей і багатодітних мам. Про них ніхто не подумав. Пасовище і справді специфічне. Його нашій окрузі виділили ще за часів колгоспу «Росія». На цьому полі проводилися меліоративні роботи та встановлено залізобетонні свердловини. За цим майном закріплена людина, яка кожні 6 днів вимірює рівень води і подає дані на Хмельницький. На полі є такі місця, де товщина грунту до води 1 метр. Ми просили владу допомогти та звернути на це увагу (зверталися до поліції, прокуратури, Держгеокадастру у Вінниці та Жмеринці, Вінницької ОДА). Ми візьмемо всі документи і підемо під ОДА у Вінницю, будемо перекривати дорогу та робити мітинги, але поле нам мусять залишити! — розповідають розлючені жителі сіл Кацмазів і Настасівка.

– Ситуація на нашому пасовищі і справді плачевна. Якщо там почати оранку, то, ймовірно, позатоплює населені пункти – село Кацмазів і Носківці. Села підуть під воду, тому, що дана місцевість має ще й до цього всього немалий градусний схил, каміння, підводні джерела та мочарі. Чи допоможе влада запобігти цьому нещастю?

Ми зробили запит на публічну інформацію у Держгеокадастр. Натомість нам дали відповідь про те, що земля вже роздана атовцям. Зверталися до голови села, і він сказав, що сам не розуміє, що відбувається, бо про все дізнався в останній момент.

Софія Копач