Як учасники акції «Створюємо ліси разом» з тульчинськими лісівниками «піднімали цілину» – садили новий ліс на крутосхилі колишнього пустиря, де раніше не копав меч Колесова і не ступав лісівничий чобіт.

З 21 березня до 17 квітня на Вінниччині триває Всеукраїнська акція «Створюємо ліси разом», ініційована Державним агентством лісових ресурсів України. До заходу уже долучилося чимало мешканців міст та сіл, вихованців учнівських лісництв, представників органів місцевого самоврядування, громадськість.

Дуже приємно, коли з лісівниками на ділянку виходять садити ліс щорічні традиційні помічники. А вдвічі приємніше, коли нашого полку прибуває у вигляді учасників, які вперше беруть до рук меч Колесова. Нещодавно до лісівників ДП «Тульчинське ЛМГ» зателефонувала немирівчанка, підприємиць Літовчук Лілія Анатоліївна. Вона дізналася з інтернету про акцію «Створюємо ліси разом» і побажала взяти у ній участь разом із очолюваним нею колективом.

Ділянка для заліснення, на яку з лісівниками виїхав колектив ТОВ «Малина-Маркет» у складі 20 осіб, знаходиться у Брацлавському лісництві. Це землі, передані для створення захисних насаджень селом Зяньківці Брацлавської ОТГ. Тобто тут раніше лісу не було! І ця 6-гектарна ділянка у цьому році збільшить лісовий фонд Вінниччини. Правда, допоки новостворені лісові культури перейдуть у категорію лісу, тут як мінімум п’ять років проводитимуть догляди за молодими насадженнями, ручні та механізовані. Але поки тут лише висаджують майбутній ліс. І це зовсім непросто, розповів лісничий Брацлавського лісництва Анатолій Поліщук:

– Адже ця місцина, як у більшості випадків, коли йдеться про нові ліси, – це землі, які є непридатними для сільгоспкористування, деградовані землі. Це пустир, зарослий багаторічними травами, чагарниками, та ще й під значним кутом нахилу.

Ось на такому крутосхилі і трудилися помічники тульчинських лісівників, висаджуючи молоді сіянці сосни звичайної.

– Відтепер ми можемо сказати, що наші співробітники не лише уміють випікати булочки, а й уміють садити ліс! – з гордістю за внесок у спільну справу заявила учасниця акції пані Лілія. – Дуже вдячні лісівникам ДП «Тульчинське ЛМГ» за чудову нагоду посадити дерева, які будуть шуміти і зеленіти багато років для нас, для наших дітей та майбутніх нащадків!

Також цього дня до акції з відновлення лісу приєднався колектив Тульчинської райдержадміністрації на чолі з головою Олександром Гаврилюком. Кількома днями раніше вони були учасниками всеукраїнської акції «Озеленення планети» і висаджували майбутній ліс у Брацлавському лісництві.

– Посадити майбутній ліс якісно і вчасно, у стислі агротехнічні терміни – таким на сьогодні є головне завдання лісівників Вінниччини. Однак у даному випадку важлива не фізична допомога у садінні лісу, а саме моральний аспект, просвітницька мета акції – донести до суспільства важливість лісівничої праці, – зазначив директор ДП «Тульчинське ЛМГ» Михайло Михайлович Дан. – Тому ми вдячні усім учасникам цьогорічних заходів за підтримку і участь у створенні лісів майбутнього!

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ