Облущені руїни ще радянської будівлі аж ніяк не доповнюють історичну, культурну та релігійну архітектурну композицію над Південним Бугом.

На сьогодні обговорюються декілька потен­ційних проєктів, які можна реалізувати на місці «Росії» — новий ТРЦ, багатоповерхівку чи багатофункціональний палац спорту?

Руїни «Росії» – ганьба Вінниці

Ідею будівництва спортивного палацу на місці «Росії» уже два роки пропагує вінничанка, мама трьох дітей-спортсменів та співзасновник федерації художньої гімнастики у Вінницькій області Наталя Токар.

– За майже 30 років незалежності жодного спортивного комплексу на Вінниччині не побудовано. Невже не було коштів? Чи не було кому? У Вінниці є земля прямо у центрі міста — це колишній кінотеатр «Росія». Сьогодні це споруда, яка лише ганьбить наше проєвропейське місто. Прекрасно розумію, що на цій ділянці у центрі міста можна побути торговий центр чи елітну багатоповерхівку…

Але я спілкуюся з багатьма людьми, які готові підтримати ідею створення нового спортивного комплексу на місці «Росії». Нехай це буде палац спорту «Вінниця» або «Україна»! І саме тут — в одному місці буде зосереджена головна кузня підготовки наших олім­пійських чемпіонів, — переконана Наталя Токар.

– У вас троє дітей активно займаються спор­том, донька — лідер збір­ної області з художньої гімнастики, сини займаються єдиноборствами. Тому ви так переймаєтеся за розвиток юнацького спорту на Вінниччині?

– Не можу сказати, що керуюся якимось власними інтересами, бо мої діти спортсмени. Поки такий палац спорту побудується, мої діти виростуть і уже будуть на іншому спортивному рівні займатися, сподіваюся. Але такий комплекс необхідний для молодших поколінь.

Зараз усі спортклуби стогнуть, що відсутні зали. Пів біди, якщо це тренування, а як змагання?! Ніде проводити офіційні змагання всеукраїнського рівня… Ми зіштовхнулись з цим у 2017 році, коли проводили наш перший в історії міста чемпіонат України з художньої гімнастики. Це була подія для міста! Та лише зал Нацполіції підійшов для змагань, бо висота стелі в наших залах не дозволяє провести такі змагання… Але так не має бути!

– Ви цю ідею пропагували як заступник начальника управління фізичної культури і спорту Він­ницької ОДА. Чи є підтримка серед представників влади?

– Як фанат спорту, як вінничанка, ще років 2 тому висловила свою мрію, бажання, мету — багатофункціональний палац спорту на місці нинішнього кінотеатру «Росія». Коли прийшла на посаду заступника в управління, почала пропагувати цю ідею у владних коридорах. Розуміння є, адже навіть на рівні держави бачимо, скільки уваги приділяється саме розбудові спортивної інфраструктури. Левова частка «Великого будівництва» — це спорткомплекси, ста­діони та спортмайданчики. Відповідно до програми В. Зеленського у кожній області передбачаються спорткомплекси — «магніти».

На Вінниччині у рамках цієї програми було реконструйовано СК «Здоров’я». Президент і про­фільне міністерство під­тримують такі ініціативи, а ми не те що проєкт на таку підтримку не можемо подати, а й з місцем ніяк не можемо визначитись… Тому при кожних зустрічах на різних рівнях пояснюю, що при правильному підході такий палац спорту стане не лише прикрасою міста, а перлиною Поділля — буде вабити спортсменів, туристів та гостей міста. Тут можна буде проводити чудові концерти, різні заходи. Організувати готельно-ресторанний бізнес для туристів — чому б ні? Від реалізації такого проєкту виграють усі!

Людмила ПОЛІЩУК