Вінницькі веслувальники успішно виступили на Кубку України пам’яті олімпійської чемпіонки Юлії Рябчинської, який проходив у місті Дніпро. Загалом вони здобули 23 медалі різного ґатунку. Чемпіонами у різних видах програми стали Денис Лахманов, Олег Петров, Дмитро Даниленко, Георгій Селезньов і Владислав Павлов. Наші призери представляли три вінницькі спортшколи: СДЮСШОР ім. Юлії Рябчинської, ШВСМ і МДЮСШ № 2.

В командному заліку Вінниччина розділила 6-7 місця серед 24 областей України. Подробицями виступів вінничан на Кубку України поділився старший тренер СДЮСШОР ім. Юлії Рябчинської, заслужений тренер України Сергій Бутенко:

– Серед чоловіків чемпіонами на 200-метрівці в байдарці-«четвірці» стали Лахманов і Даниленко, в «двійці» – Лахманов, в «міксті» – Петров. Разом із ними в човнах були сильні веслувальники із інших регіонів. За підсумками Кубку Лахманова, Даниленка і Петрова взяли на збір національної команди, яка веде підготовку до чемпіонату Європи. Чи візьмуть вони участь на європейській першості,  остаточно вирішуватиметься на чемпіонаті України, що пройде 24-29 травня у Дніпрі.

Довідка

Юлія Рябчинська народилась у 1947 році в районному центрі Піщанка, у багатодітній сім’ї. Там же закінчила школу. Юлія влаштувалась на курси медсестер у Вінниці (зараз Вінницький медколедж ім. акад. Заболотного). Саме тут вперше побачила веслування і зацікавилася.

5 вересня 1972 року Юлія веслом спробувала олімпійську воду. Виступаючи за СРСР на мюнхенській Олімпіаді, вона отримала золоту медаль за перемогу в перегонах байдарок на 500 метрів. Через чотири місяці після олімпійської звитяги Рябчинська брала участь у зборі в Грузії і, упавши там у холодну воду, померла від переохолодження. Похована в Піщанці. У школі, де навчалась Юлія, створено музей, її ім’ям названа вулиця в Піщанці і м. Поті (Грузія, де вона загинула).

Фелікс ЖАНІН