У Чернівецькій громаді вирішили повально скоротити більшість працівників культури. Бидлу вона не потрібна?

Працівники культури оприлюднили звернення, в якому крик душі. Ось що повідомляє Людмила Літвінова:

SOS ! Саме вчасно до ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ КУЛЬТУРИ ! Просто дочитайте ! А далі давайте усвідомимо, що сьогодні це відбувається з кимось іншим , а взавтра з вами !

Сьогодні , у час всесвітньої пандемії , коли Європа , захищаючи кожного , ВАКЦИНУЄ , БЕЗКОШТОВНО ЛІКУЄ , ЗДІЙСНЮЄ ВИПЛАТИ НА ДОПОМОГУ …

У Чернівецькій селищній раді , де “КОЖЕН ЖИТЕЛЬ ВАЖЛИВИЙ!” , питання дефіциту бюджету вирішили просто (дефіцит бюджету щоб Ви собі розуміли це десятки тисяч гривень зп керівників ОТГ) , враховуючи те , що з/п працівників культури є мінімальною :

1. Скоротили працівників культури на 30% І зачинили частину закладів культури…

2. Скоротили техперсонал Будинків культури( всіх , залишили лише в районному)…

3. Спеціалістів-сумісників (кілька чоловік) відправили “за свій рахунок” “у локдаун” …

4. Відправляють ВСІХ ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ з 16 квітня на 2/3 оплати праці , при тому що це найменша заробітня плата серед усіх галузей – мінімальна…

Мотивуючи тим , що ми не працюємо в звичайному режимі, що не працюють гуртки … ( вони працюють , учасники відвідують заняття по 2-3 чол дотримуючись карантинних норм , готуємо Гаївки і т.д) Зачекайте , це наша в тому вина? Чи лише гуртки становлять 100% діяльності закладів культури ?

ШАНОВНІ ! А ХТО Ж КОРЧІ РУБАЄ , СМІТТЯ ГРОМАДИТЬ , БІЛИТЬ , ФАРБУЄ , САДИТЬ ДЕРЕВА , КВІТИ , МИЄ , ПРИБИРАЄ , ПАЛИТЬ , ЗАГОТОВЛЯЄ ДРОВА , РУБАЄ ДРОВА , РЕМОНТУЄ ПАМЯТНИКИ (про які ви забули)

ОПЛАЧУЄ ШТРАФИ (це ваша вина що БК не оснащені протипожежними засобами) ГОТУЄ КОНЦЕРТНІ НОМЕРА ДЛЯ ФБ ТА ОНЛАЙН , МОНТУЄ ( до речі на гаджетах, телефонах, комп’ютерах куплених власним коштом , інтернет теж за власний кошт) ? ХТО ЗБИРАЄ ПО СЕЛІ АНТИКВАРНІ РЕЧІ ДЛЯ ВИСТАВОК , ХТО ГОТУЄ , ПЕЧЕ , ВАРИТЬ , ДЛЯ ВСІХ ЗАХОДІВ ( теж власним коштом) ? ХТО Є МАТЕРІАЛЬНО-ВІДПОВІДАЛЬНИМИ ОСОБАМИ МАЙНА БК ? ХТО КУПУЄ ЩОДЕННИКИ , ЖУРНАЛИ ОБЛІКУ РОБОТИ , МИЮЧІ , ДЛЯ ПРАННЯ ЗАСОБИ , ФАРБУ , ВІНИКИ , ГРАБЛІ , ВІДРА , ПОСУД , КАНЦЕЛЯРІЮ , ЛАМПОЧКИ , ІНСТРУМЕНТИ , КОСТЮМИ , МУЗ ЗБІРКИ , ЛІТЕРАТУРУ ДЛЯ САМООСВІТИ ? ХТО ЗАПРАВЛЯЄ АВТО (власним коштом , тому що автобусів рейсових немає ) ЩОБ ПОЇХАТИ НА НАРАДИ ЧИ ВИСТУПИ?

ХТО НАГАДУЄ ВАМ ПРО ТЕ ЩО РАЙОН ЩЕ ЖИВИЙ , І МАЄ ПОЗИТИВНИЙ НАСТРІЙ ?

ВИ , ТІ КОМУ “КОЖЕН ЖИТЕЛЬ ВАЖЛИВИЙ” , ПРИ СВОЄМУ РОЗУМІ ???

Це потрібно бути черствим , пустим , “совковим чемоданом” , ненавидіти народну пісню , слово , культуру , і врешті людей , щоб зневілювати весь посил, всі ініціативи ,всю працю культпрацівників !

Так , нас не завжди видно ! Але нас хтось хоче бачити ? Хоч один раз на наради , засідання до нас прийшли представники влади ? Запитали чим ми займаємося і що нам потрібно?..

Сьогодні , коли не вистачає коштів на комунальні , лікування , харчування , “легким розчерком пера” “КУЛЬТУРУ У ЛОКДАУН”!

Ваше відношення до культпрацівників виглядає ось так !

Зачекайте , радіти ! (Це я тим , хто “за” таке рішення) !!! ВЧОРА МЕДИЦИНА ! СЬОГОДНІ КУЛЬТУРА ! ВЗАВТРА ОСВІТА ! ПІСЛЯЗАВТРА ВСІ ХТО ЖИВИЙ !

Але тими , кому ” кожен житель важливий” забуто найголовніше : Конституція України , Ст5 . ” Основним джерелом влади в Україні є народ!..” , Ст 43 Конституції України :

“Кожна людина має право на працю , та оплату праці не нижче ніж встановлено законом” …

Пункт 8.3.3. Галузевої угоди між МОН та ЦК Профспілки на 2020р (під час вимушеного простою не з вини працівника) 2/3 зп , конкретизовано скільки “не менше” – а саме , в розмірі середньої заробітної плати (ставки) .Так як середня зп в Україні 12685грн— ТО НАМ ЩЕ Й ДОПЛАЧУВАТИ ПОТРІБНО !!! (Нагадую- отримуємо мінімум і майже 30% відрахувань на податки )

І це буде доведено !

Всі , хто не хоче чекати “своєї черги” , приєднуйтесь ! Це безвідповідальне, незаконне рішення має бути припиненим!

До речі нас “штормить” не перший рік – заставляють писати заяви “за власний рахунок” не виплачують “матеріальну допомогу на оздоровлення”. Профспілкові організації – настав час , коли ми потребуємо юридичної підтримки ! Готуємо листи до районної , обласної рад , Мінкульт України , депутатів рад.

ЮРИСТИ , ЯКІ ЗГОДНІ ПОПРАЦЮВАТИ ВІДГУКНІТЬСЯ !!!

ЛЮДИ НЕ СПІТЬ ! НЕ МОВЧІТЬ ! ІНАКШЕ БУДЕМО ВСЕ ЖИТТЯ ПРИБИРАТИ СМІТНИКИ ЗА “СПРАВЖНІМИ ГОСПОДАРЯМИ” !