Учень 9-Л класу Козятинського ЗНВК “Школа-гімназія-дитячий садок” імені В.М. Підгорбунського, знову переміг. Хлопець встановив новий всеукраїнський рекорд у Національному фіналі з усного математичного рахунку. Набрав 30309 балів, а це – 1 місце! То ж наш земляк представлятиме Україну на міжнародній арені.

Математичний талант 14-річного Антона Васалатія справді не може не вразити: за лічені секунди він дає відповідь на складні математичні приклади і рівняння, миттєво усно обчислює – додає, множить і ділить, навіть шестизначні числа.

Як розповів талановитий школяр журналістам, він працює у комп’ютерній програмі, яка генерує випадкові математичні приклади. Юнак з легкістю вводить правильні відповіді, усно рахуючи швидше за техніку. Зізнається, що його вміння не феномен, а результат настирливої праці, оскільки системно тренується, вдосконалюючи навички усного рахунку.

Зі слів мами талановитого школяра Аліни Васалатій, Антон одразу може робити кілька справ, маючи феноменальну швидкість мислення.

 

– Антон – це мій первісток, і я, як і багато мам, теж не знала чи правильно виховую його. У 5 років я повела сина на дошкільну підготовку і вирішила запитати у досвідченої вчительки, що роблю не так, як розвинути здібності дитини. Але вона відповіла чітко – не заважай, – зізнається Аліна Васалатій – Але я все ж внесла корективи і вирішила – буду підтримувати та направляти на розвиток здібностей. Знаєте, сина змалечку все цікавило, одночасно він міг рахувати, дивитися новини, коментувати щось, переключитись на щось інше, піти конспектувати. Він чітко говорив, знав чого хоче, не боявся висловлювати думку. У нього ще тоді спостерігалась феноменальна швидкість мислення. Що цікаво, з першого класу в нього схильності до всіх наук – як природничих, так і математичних. У щоденнику – всі відмінні оцінки, хоч на виставку неси. Але ми ніколи не бігали за оцінками, і не буду нікого просити поставити кращий бал. Думаю, що секрет успіху сина у його працелюбності. Вирішувати ті приклади онлайн – це дуже велика праця, мозок швидко втомлюється. Щороку на плечах сина 12 олімпіад та математичні конкурси. І мені, як матері, приємно, що нарешті на таких дітей звернули увагу і відзначали їх успіхи. Я не вважаю сина вундеркіндом, бо такі бувають один на мільйони. Але він справді має здібності до навчання, а любов до фізики та математики передались генетично від тата, бо я сама музикантка.

А вчитель математики Дмитро Дяк відзначає його відмінні аналітичні здібності.

У школі-гімназії пишаються юним даруванням, кажуть, він має хист не лише до точних наук, а й решти шкільних предметів, переможець та призер чисельних предметних олімпіад різного рівня. Як зізнався Антон , крім математики його особливо цікавлять ядерна фізика та астрофізика. В майбутньому бачить себе науковцем.

Члени виконкому у Козятині нещодавно погодили виділення матеріального заохочення Антону у розмірі 500 гривень щомісяця протягом ІІ семестру 2020-2021. Побажаємо талановитому козятинчанину, учневі школи, що увійшла до мережі навчальних закладів міської громади, нових перемог та здобутків!

Віталіна Трудько