Злата Наумчак навчається у 3-Є класі Вінницької школи №5

Захоплюється малюванням, дуже любить домашніх тваринок (їх у неї «на вихованні» троє — песик Боніфацій, киця Джульєтта та хом’ячиха Хомка, доглядає за їжачками, які живуть у дворі). Мріє лікувати тваринок, стати дизайнером одягу та перекладачем у святого Миколая (він їй написав листа, що йому складно спілкуватись із Сантою, тому що погано знає англійську, і попросив добре вчити мову і допомагати йому, коли виросте).

Наша маленька художниця отримала свою першу мистецьку перемогу у конкурсі на кращу ілюстрацію книги вінницької поетеси Людмили Брендак «Про ді­тей і для дітей». Найкраща мамина помічниця на кухні, особливо любить різнома­нітну випічку — тортики, тістечка, печиво та най­більше чекає часу перед Великоднем, коли випікають пасочки.

Волосся Злата сама собі постригла у чотири роки на Великдень, щоб була зачіска, як на картинці, яку їй вишила на хрестини сусідка тьотя Іра. А потім подивилась мульт­фільм про Рапунцель і сказала, що не буде стригтись, поки таке ж волосся, як у мультяшної героїні, не відросте.

Косу до п’ят має красуня з Вінниччини Софія Волинець

Довговолоса красуня проживає в селі Дашківці Він­ницького району. У свої 14 років Софія Волинець відрізняється від інших дівчат, адже має найдовшу косу, довжина якої 128 см. Це її гордість, здоров’я і честь.

– Вся округа пишається такою красою, бо подібного немає ні в кого, — розповідають рідні Софійки.

– Змалечку моє волосся берегла, мила та розчісувала мама. Зараз за ним доглядаю сама, – ділиться Софія.

Мало дівчат бережуть довгі коси, тому що за ними потрібно доглядати.

– Я маю свій секретний рецепт догляду за волоссям. Мию шампунем на травах. Але 1-2 рази на місяць – відваром пахучої м’яти, коренем та листям лопуха, кропивою, хмелем, які заготовляю влітку, — продовжує дівчина.

– Ополіскую підкисленою водою. Розчісую спокійно, в усіх напрямках. Сохнуть коси довго, але воно того варте. Ніколи не в’яжу його щільно в пучок, не фарбую.

Від бабусі дізналася, що мити коси не можна в той день тижня, коли народилася. Тому дотримуюсь цього правила.

Плекаю свою косу, щоб була найкращою від усіх інших, прикрашаю різними прикрасами, стрічками. В довгій косі є своя принада.

– Красуня стала фіналісткою 11 сезону «Кращої коси» від «33-го», але не змогла приїхати через важку недугу. Вся родина захворіла на коронавірус. Редакція висловлює свої співчуття та запрошує Софію на фінал 12-сезону.

Софія Копач