У квітні на 11 державних підприємствах Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства проводяться масштабні спільні навчання і тренування лісівників та рятувальників Державної служби з надзвичайних ситуацій з гасіння лісової пожежі. До тренувань залучено всього 700 чоловік, 184 одиниці техніки , в тому числі 200 рятувальників та 42 одиниці техніки ДСНС.

Пройшов захід і на базі Томашпільського лісництва ДП «Тульчинське ЛМГ» (директор М.Дан, головний лісничий Г.Кілимник, лісничий В.Дунський).

Метою цих тактико-спеціальних навчань з гасіння умовної лісової пожежі є відпрацювання взаємодії рятувальників і лісівників при гасінні лісових пожеж, вивчення оперативно-тактичної характеристики лісництва, особливостей гасіння пожеж в екосистемах.

У спільних навчаннях взяли участь рятувальники Томашпільської ДПРЧ-28, начальник Томашпільського РС ГУ ДСНС України у Вінницькій області Козюма О.В., державна лісова охорона Томашпільського лісництва ДП «Тульчинське ЛМГ», а також представники ДП “Томашпільський райагроліс”.

Задля відпрацювання спільних дій в разі виникнення загорань у лісовому масиві лісівниками та представниками ДСНС в ході навчання було вигадано легенду, тобто створене умовне загоряння.

Під час «загоряння» було продемонстровано застосування протипожежної техніки та інвентарю. Лісівники та рятувальники під час навчань організували злагоджену спільну роботу, погасили умовне загоряння. Не було допущено перекидання вогню на лісові насадження, «пожежа» не переросла у «верхову». Таким чином учасники тренувань довели готовність до гасіння лісових пожеж.

,

– Лише особисте правильне ставлення людини до лісу та власна відповідальна поведінка стануть запорукою збереження зеленого багатства України. Наші лісівники готові протистояти можливій лісовій пожежі, вчасно її локалізувати. Однак найкращий метод боротьби з вогнем у лісі – не допустити його появи., – зазначає лісничий Томашпільського лісництва Віталій Дунський.

Держпідприємством приведено в належний стан пожежну техніку, інвентар, засоби зв’язку та техніку, пристосовану для гасіння лісових пожеж. Також у цьому році ДП «Тульчинське ЛМГ» закупило новий протипожежний інвентар для усіх лісництв: 25 ранцевих лісових вогнегасників, 30 комплектів спецодягу, 120 метрів рукава для мотопомпи, розповів інженер охорони та захисту лісу підприємства В.А.Стасенко.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ