Ось що повідомляє Лариса Білозір: – Розпочали роботу у другій частині сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи з зустрічі з Польською делегацією та засідання політичної групи European People’s Party в гібридному форматі, з доповіді голови політичної групи Олександра Почея, обговорення організаційних питань та порядку денного на цей тиждень!

Як і в національних парламентах та Європарламенті, в ПАРЄ працюють фракції, сформовані за політичною орієнтацією їх членів — так звані «політичні групи». Таких існує груп 5: Соціалістична група, Європейська народна партія (до якої я входжу), Альянс лібералів і демократів, Група європейських демократів і Об’єднані європейські ліві.

За інформацію керівника української делегації у ПАРЄ Марії Мезенцевої під час зустрічі порушувались питання щодо:

– стану прав людини в окупованому Криму і ОРДЛО

– реальних випадків зникнення та незаконних арештів, зокрема Олега Шевандіна та Владислава Єсипенка

– захисту прав кримських татар, а також відміни рішення РФ щодо визнання Меджлісу терористичною організацією.

Дуня Міятович висловила стурбованість та занепокоєння правами кримчан, зокрема випадками примусової паспортизації, що порушує загальні принципи та норми міжнародного гумінатарного права, а також Указ Президента РФ від 20.03.2020 щодо заборони володіти іноземцям землею в Криму – що прямо порушує Протокол І до ЄКПЛ про право на власність.

Представники української делегації домовились працювати над підготовкою візиту пані Комісара на тимчасово окуповані українські території, що, на переконання Марії Мєзенцевої, стане сильним сигналом для усієї правозахисної спільноти.

За інформацією Марії Мєзенцевої, Комісар з прав людини закликала Україну ратифікувати Стамбульську конвенцію.

За домовленістю українські депутати і надалі будуть інформувати Комісара про ситуацію з правами людини на окупованих територіях.

За словами народного депутата України Олексія Гончаренка, українська делегація фізично присутня на засіданні у Страсбурзі у повному складі, російська ж делегація бере участь у сесії ПАРЄ дистанційно.

Андрій Власенко