Які вакцини є у Вінницькій області? Як і кого вакцинують, повідомила перший заступник голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна.

– На сьогодні Вінниччина має усі три види вакцини: “АстраЗенека” (країна-виробник Індія), “Коронавак” (Китай) та з’явився “Пфайзер” (спільне німецько-американське виробництво). Цільова спрямованість “Коронавак” – маломобільні групи населення та особи, які за ними доглядають.

– Скільки бригад працює?

– Працюють 9 мобільних бригад та 304 тимчасових пункти щеплень по районах.

Виїзд мобільних бригад здійснюється додому до тих, хто не може самостійно дійти до пункту щеплень. Мобільні бригади вакцинують тільки «Коронаваком». Процес щеплення відбувається трохи повільніше, ніж з іншими вакцинами, тому що після вакцинації за людиною ще 30 хвилин спостерігають медики. Станом на 19 квітня цією вакциною провакциновано вже 341 особа.

У понеділок розпочали вакцинуватися “Пфайзером” підопічних Вінницьких інтернатів для літніх осіб та людей з інвалідністю й їхніх працівників.

– Це правда, що “публічну вакцинацію” відмінено?

– Поки що офіційних повідомлень не було. Дізналася про це з інтерв’ю міністра Степанова. Очікуємо другу поставку “АстраЗенеки”, тоді, думаю, відновиться можливість “публічної вакцинації” за залишковим принципом.

– Ви встигли вакцинуватися як публічна особа?

– Ні, на жаль…

– Чи відомо, коли можна буде вакцинуватися усім бажаючим на комерційній основі?

– Про щеплення на комерційній основі поки не йде мова, принаймні офіційно.

Людмила ПОЛІЩУК