Суд Вінниці зняв арешт з майна на $1 000 000 забудовниці Галіцької. Вона переконує, що продала будову новим власникам. Як серед них виявилась слідча з особливо важливих справ? Справжній детектив далі.

І пише нові заяви в поліцію, а Галіцька каже – її рейдернули і видавили із ринку новобудов міста… Суддю купили за 100000, – підозрюють постраждалі.

Коротка передісторія

620 інвесторів з України купили квартири у «Клубному домі» та «Європейському кварталі», який мали б здати 4 роки тому. Але досі не здано одну секцію, а в решті будинків не підключили комунікації, не здійснено благоустрою і досі не видані документи на право власності. Коли люди відчули тут аферу, то написали заяви в поліцію ще генералу Педосу. І з’ясувалось, що колишня забудовниця Вікторія Галіцька віддала ці будинки за угодою чи боргами нинішнім забудовникам. Їх чотири. І тепер вони між собою розбираються — хто кому скільки винен. Але людям від цього не легше — готових квартир вони досі всі так і не отримали.

Вперше «33-й канал» вислухав всі сторони цього резонансного протистояння.

Юлія Приймак, яку вибрали в депутати міськради, під час пікету біля суду

– Недостатньо доказів, що це майно забудовниці… І що вона взагалі має відношення до «Європейського кварталу», — сказав сьогодні її захисник, і суддя Вишар після годинного розгляду зняв арешт зі всього її майна вартістю на 1 мільйон доларів. І нікого не цікавило, звідки ці квартири, офіси та комерція на 28 мільйонів у сестри забудовниці, яка працює звичайною медсестрою в районній поліклініці. Чи в нашій корумпованій Україні можливо все? І суддям продовжують носити «десятину» від вартості арештованого майна? А 320 інвесторів «Європейського кварталу», що вклались у ці квартири, мають виймати із кишень останні гроші та добудовувати свої секції, двори та комунікації. Виходить, що правди не було і не буде? І Фемідою править бабло? — розповіли про хід засідання у міському суді Вінниці четверо представників ініціативних груп інвесторів «Європейського кварталу».

– Ми із острахом очікували зняття арешту із майна відомої у місті забудовниці… Адже у Вінниці вже більше 1,5 року згідно з заявами 320 ошуканих вкладників ЖК «Європейський квартал» із вулиці Покришкіна Головним управлінням поліції розслідується кримінальне провадження за ст. 190 ч.4 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах групою осіб) та ст. 191 ч.5 (привласнення і розтрата коштів в особливо великих розмірах). Сума збитків становить понад 100 млн грн. Внаслідок незаконних дій забудовників 320 сімей вже понад 4 роки чекають омріяні квартири!!! В рамках кримінального провадження було проведено 22 обшуки та накладено арешт на майно потенційних підозрюваних.

– Гроші люблять гроші? В кінці суду ми криком кричали, що це кошти на добудову нашого кварталу… Але жодні аргументи на суд не вплинули. Мабуть, доведеться знову скидатись грішми і добудовувати нашу «Європейську» мрію про власне житло, — обурювалась вінничанка Марія із маленьким сином на руках під судом Вінниці.

На це рішення суду юристка і депутат ВМР Юлія Приймак порадила інвесторам ЖК «Європейський квартал» написати на слідчого чергове клопотання про арешт «звільненого» сьогодні суддею Вишаром майна.

– Ми будемо боротись до кінця, бо народні депутати нам не допомогли. І суд тепер проти нас, а слідчі ледь просувають цю справу 320 постраждалих. А тим часом майно на 1 мільйон зараз можуть реалізувати і «Євроквартал» не буде добудовано, — вважає Юлія Приймак. — Натомість опоненти вже шукають у мене будинки, квартири і нові авто… І це при тому, що я 6 років наймаю житло у Вінниці. А мій чоловік офіцер має хорошу зарплату від держави за захист Батьківщини. Я мрію, щоб цей квартал добудували. Бо ці люди мене обрали депутатом. Але є багато «але» у цій справі… І я готова йти з людьми до кінця!

Водночас, є інша версія цього резонансного конфлікту та фінансового «закулісся» війни між Юлією Приймак та Вікторією Галіцькою навколо «Європейського кварталу» та «Клубного дому» після рішення судді Вишара:

– Я вітаю справедливе рішення суду, який зняв арешт із мого майна. Бо я Вінниці та «Єврокварталу» нічого не винна… Дехто робить із мене «монстра», а насправді жертва — це я! Бо мене рейдернули, забрали собі мою компанію та фактично видавили із будівельного ринку Він­ниці. І я здалась і спо­кійно піш­ла… Але перед тим залишила їм на до­будову «Євро­кварталу» дитячий садочок, який продали за 1 міль­йон доларів, 24 квар­тири в Могилеві-Подільському і 700 м2  у «Єврокварталі».Разому – 52 млн. грн. Повірте, цього б вистачило для добудови квартир для всіх 320 інвесторів. Але ні… Грошей немає, а квартал недобудований! Тому я питаю: де гроші? — прокоментувала ситуацію із судом на 1 мільйон доларів колишня забудовниця ЖК «Європейський квартал» Вікторія Га­ліцька.

Вікторія Галіцька: «Я продала свій бізнес, зокрема і Юлії Приймак. З них і питайте, де гроші і хто вкрав…»

— Бо я передала свій бізнес вінничанам і Юлії Приймак зокрема. І це вони мали добудувати той квартал. Але не добудували і кинули людей. А мене роблять крайньою…На мені криміналу немає, я повністю вільна та маю паспорт для виїзду за кордон… Водночас, проти мене скликають пікети і ведуть інформаційну «війну». Хочу знати, звідки у цих людей нові будинки, джип, фірмові шмотки та кошти на рахунках… Чи перед виборами було багато обіцянок, люди стали депутатами, а своїх зобов’язань перед людьми не виконали?.. І тепер «галагають» на Галіцьку, яке все покинула і поїхала із Вінниці… Тому адекватні люди із цих ЖК нині пишуть заяви в поліцію на Віталія Ткаченка — нинішнього керівника цього проєкту… А не на Галіцьку, яка вже Вінниці та вінничанам нічого не винна.

Із інших новин на цю тему вже відомо, що «Клубний дім» поряд із «Єврокварталом» нині прагне підключити нову підстанцію для стабільного енергоживлення. Бо минулого року були такі тижні, коли три із 7 діб в трьох сотнях квартир банально не було світла… І не працювали ліфти!

І це тоді, коли нова підстанція була вже куплена за майже 600 тисяч, але за підключення вимагали ще 60 тисяч. Але щось пішло не так, і до виборів ця мрія про постійне світло в «Клубному домі» не збулась…

– Тепер вже просять по 200 тисяч із будинку, але віри їм немає. Бо ми люди лише до виборів. А після цього на нас плювали! Якщо чесно, то того одного дитсадка за 1 мільйон доларів було б достатньо для завершення будівництва, якби гроші не розібрали собі по кишенях, — вважає мешканка будинку №8Ж із вулиці Покришкіна Ірина.

— Тому я не розумію, як можна було все це обіцяти, самим розбагатіти, а людям не віддати їхнє кровне житло? Чи ми худоба, яку можна доїти безупинно? І брехати прямо в очі? Я думаю, що по­ліція давно мала б встановити, хто і скільки вкрав на цьому будівництві… Куди вивів гроші, які будинки і джипи собі купив? Але, видно, їм не дають команду казати правду і арештувати справді тих, хто озолотився на «Клубі» та «Кварталі»?

Сергій ГОДУН